NOGOMET

Cilj je pobjeda, a vidjet ćemo hoćemo li uspjeti

Safet Sušić o šansama protiv Belgijanaca

Autor:V. BEGUNIĆ

12.10.2014

Nakon dobrog nastupa u Cardiffu protiv Velsa, selektor Safet Sušić konstatirao je danas na press-konferenciji da ćemo, vjerovatno, tek na kraju kvalifikacija znati da li će nam bod biti dovoljan za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Samo jedan bod iz prva dva kola tjera nas na pomisao da bismo sutra protiv Belgije morali ići na pobjedu, što Sušić i najavljuje, ali dodaje da ne smijemo biti naivni i ostaviti im prostor za njihov kontraudar.  

- Sigurno je da su imali lakšu utakmicu u petak, ali i da su ekipa kojoj više bod odgovara nego nama. Oni će, sigurno, biti strpljiviji od nas. Mi, bez obzira na rivala, kada nam i neriješen rezultat nije loš, nismo u stanju da ostanemo nazad. Jednostavno, izgubimo strpljenje i krenemo svi u napad.

Mislim da ne treba biti naivan, kao što nismo bili naivni ni u Velsu - upozorava Sušić, koji dodaje da treba biti strpljiv, ali da će pokušati učiniti sve za pobjedu.

- Pokušat ćemo da pobijedimo, dati sve od sebe, kao što smo pokušali  i u Velsu, a da li ćemo uspjeti to je druga stavar. Belgija je dobra ekipa, kao što je i Vels dobra ekipa - ističe Sušić, koji je na pitanje da li postoji mogućnost da Emir Spahić bude dio ekipe za sutra, odgovorio da izgledi nisu realni.

- Teško bi bilo očekivati da se on pojavi i da igra sutra utakmicu. Ali, ja sam razgovarao s njim i rekao mu da, bez obzira na ove dvije utakmice, da ću, ako bude zdrav, zvati ga za utakmicu protiv Izraela - kaže Sušić, koji nije želio otkriti da li će biti promjena u timu.

- Što se tiče ekipe, nema nikakvog razloga da danas dajem ekipu, da bi Belgijanci unaprijed znali. Ne znam ni ja njihovu ekipu - kaže Sušić. Na opasku jednog kolege da smo u Velsu igrali bez krila, te da li u tom smjeru razmišlja, možda, mijenjati tim.

- Upravo, evo, razmišljam da Edina stavim na klupu. Možda će to biti rješenje - sarkastičan je bio Sušić. Pobjeda je cilj, ali ako igrači budu, kao u Velsu, dali sve od sebe, smatra ni da remi ne bi bio loš. Uostalom, kaže, planirao je iz prve četiri utakmice 6 bodova - trijumf protiv Kipra i tri remija, ali da ima puno bodova u igri i da smo sposobni nadoknaditi septembarski zenički kiks protiv Kiprana (1:2). Možda već protiv Belgijanaca, koji su u ovom trenutku, opšti je zaključak, jedna od najboljih evropskih selekcija.   
 
 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.