NOGOMET

Cilj se zove pobjeda!

Reprezentacija BiH večeras u Zenici (20.45) igra treću utakmicu ciklusa protiv Belgije

Autor:V. BEGUNIĆ - M. TANOVIĆ

13.10.2014

Da je onako kako nije, utakmicu protiv Belgije večeras bismo čekali mirni i bez pritiska, znajući da nam niti poraz neće srušiti svijet. No, realnost je daleko od naših želja s kojima smo zakoračili u kvalifikacije.

Belgiju, vjerovatno najjaču ekipu u našoj grupi, na Bilinom polju (20.45 sati) čekamo sa zebnjom i saznanjem da bi nam novi poraz, drugi u tri utakmice, dodatno otežao put do Evropskog prvenstva 2016. godine, tim prije što bi nam za mjesec, tako nokautiranim, uslijedilo gostovanje vrlo neugodnom Izraelu.

papelinpo

Sušić: Belgiji više odgovara remi

A bod? U ovim okolnostima, on za poljuljane "Zmajeve" ne bi bio baš tako loš ishod, mada općenito, ukupan bilans od dva boda iz tri meča ne bi bio previše ohrabrujući pred odlazak u Haifu.

Spriječiti kontre

O pobjedi da niti ne govorimo. Potpuno bi okrenula situaciju u našoj grupi i učinila da problemi sa starta ciklusa budu zaboravljeni. Selektor naše reprezentacije Safet Sušić kaže da se nada da će se upravo to i desiti, ali dodaje da ne smijemo biti naivni i ostaviti im prostor za ubojite belgijske kontraudare.

- Sigurno je da su oni imali lakšu utakmicu u petak, ali i da su ekipa kojoj više bod odgovara nego nama. Oni će, sigurno, biti strpljiviji od nas. Mi, bez obzira na rivala, kada nam i neriješen rezultat nije loš, nismo u stanju da ostanemo nazad. Jednostavno, izgubimo strpljenje i krenemo svi u napad. Mislim da ne treba biti naivan, kao što nismo bili naivni ni u Velsu - upozorava Sušić, koji dodaje da treba biti strpljiv, ali da će pokušati učiniti sve za pobjedu:

- Pokušat ćemo da pobijedimo i dati sve od sebe, kao što smo pokušali i u Velsu, a hoćemo li uspjeti to je druga stvar. Belgija je dobra ekipa, kao što je i Vels dobra ekipa - ističe Sušić

Zadovoljan igrom  

S obzirom na to da je Pape zadovoljan igrom iz Kardifa, promjena u timu vjerovatno neće biti.

najmladji

- Što se tiče ekipe, nema nikakvog razloga da danas dajem ekipu, da bi Belgijanci unaprijed znali. Ne znam ni ja njihovu  - kaže Sušić, koji je na opasku jednog kolege da smo u Velsu igrali bez krila, odgovorio:

- Evo upravo razmišljam da Edina stavim na klupu. Možda će to biti rješenje - sarkastičan je bio Sušić.

Pobjeda je cilj, ali ako igrači budu, kao u Velsu, dali sve od sebe, Pape smatra da niti remi ne bi bio loš, s obzirom na to da do kraja ima puno bodova u igri.

Može i tri boda iz četiri meča

Sušić ističe da smo u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo osvojili 25 bodova, ali da smo tek pobjedom u zadnjem susretu u Litvaniji (1:0) osigurali vizu za Brazil.

- Ako budemo imali jedan bod nakon tri meča, sigurno će biti neuspjeh. Ako budemo imali tri boda iz četiri meča, imat ćemo, ipak, realne šanse da na kraju budemo među prve dvije ekipe - smatra Sušić.

Male šanse za Spahića

Na pitanje postoji li mogućnost da Emir Spahić bude dio ekipe za sutra, Pape je odgovorio da izgledi nisu realni.

- Teško bi bilo očekivati da se on pojavi i da igra sutra utakmicu. Razgovarao sam s njim i rekao mu da ću ga, bez obzira na ove dvije utakmice, zvati za utakmicu protiv Izraela - kaže Sušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.