NOGOMET

Decenije bordo ponosa

FK Sarajevo danas obilježava 68 godina od osnivanja

A. Dr.

24.10.2014

Bordo priča je počela 24. oktobra 1946. godine u dvorani Fiskulturnog doma u šeheru i traje nepunih sedam decenija.

Fudbalski klub Sarajevo, jedan od najvećih sportskih brendova Bosne i Hercegovine, danas puni 68 godina od osnivanja. Trofeji, velike pobjede, armija navijača, velikani evropskog fudbala... sve je to čime na Koševu imaju puno pravo biti ponosni.

Dvije titule

Dva naslova prvaka Jugoslavije (1967. i 1985.), u ligi koja je spadala u desetak najjačih u Evropi, obilježila su period do početka agresije na BiH. Bile su to dvije sjajne generacije predvođene velikim trenerima, pokojnim Miroslavom Brozovićem i Boškom Antićem.

U poslijeratnom periodu bordo klub bio je šampion posljednji put 2007. uspjevši u tri navrata doći do vrata grupne faze Lige prvaka, odnosno Evropske lige.

Ipak, više od titula i trijumfa o FK Sarajevo kazuju dvije priče, čiji protagonisti nisu više među nama, ali žive u srcima svih bordo navijača.

Asim Ferhatović Hase je mnogo više od nekadašnjeg golgetera, ljudina s Vratnika, dobri čovjek iz naše bolje prošlosti. Kada se šezdesetih godina prošlog stoljeća ekspresno vratio iz turskog giganta Fenerbahčea, Hase je obrazložio riječima:

- Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.

Želimir Vidović Keli bio je sjajan veznjak krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a kakva je ljudska gromada, pokazao je u prvim danima opsade glavnog grada BiH. Keli je iz Dobrinje prevozio ranjenike u bolnicu na Koševu, a prilikom jedne takve akcije spašavanja zarobili su ga četnici i kasnije ubili.

Ljudske vrijednosti

Heroj je pokopan 4. juna 2004. godine, a sahranjen je, prema želji njegove porodice, s dresom Sarajeva. Odanost Haseta i Kelija FK Sarajevo, ali i najvišim ljudskim vrijednostima, izaziva najdublje poštovanje i vodilju svima onima koji su sada na Koševu i budućim generacijama.  

Bolji uvjeti na stadionu

U sklopu projekta "Unapređenje infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH", čiji nosilac aplikacije prema NSBiH i UEFA-i je FK Sarajevo, u proteklim sedmicama poboljšani su uvjeti za gledaoce, novinare i fudbalere na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase". Ukupna vrijednost realiziranih poslova iznosi oko 300.000 KM.

- Urađen je značajan posao, ali glavni grad BiH zaslužuje da ima jedan moderan, nacionalni stadion, te ćemo kao klub sigurno dati punu podršku svim projektima koji će ići u tom pravcu. Upoznati smo s projektom rekonstrukcije stadiona, kao i sa postojanjem interesa investitora, te se nadamo da će već iduće godine biti napravljeni prvi konkretni koraci – izjavio je Dino Selimović, direktor FK Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.