NOGOMET

Gutman i Zahavi se pomirili

Nakon što je izraelski selektor objavio spisak

Is. Ć.

10.11.2014

Vezista Makabija iz Tel Aviva Eran Zahavi našao se u žiži interesiranja nogometne javnosti u ovoj zemlji, ali ne po nogometnom umijeću nego po incidentu, koji je šokirao sve. Usred utakmice napao ga je navijač gradskog rivala Hapoela, za koji je Zahavi nekada igrao, a igrač mu je uzvratio i meč je prekinut.

Riješene dileme

Taj je događaj postavljao pitanje hoće li Zahavi igrati za državni tim protiv Bosne i Hercegovine 16. novembra. Dileme je razbio selektor Eli Gutman, koji je igrača, kojem možda i najviše vjeruje, pozvao za duel sa "Zmajevima".

Oni i jesu stari znanci, a i naša javnost imala je priliku upoznati ih prije tri godine. Tada je Gutman bio trener upravo Hapoela, a Zahavi glavni igrač ovog kluba. Eliminirali su sarajevski Željezničar u drugom pretkolu Lige prvaka. Saradnja koja traje godinama, nije narušena posljednjim nemilim događajima.

Zahavija je kritizirao i sam Gutman, ali ga je uvrstio u tim.

- Eran je važan igrač za reprezentaciju i njegova predanost državnom timu do sada je bila jasna i za pohvalu. Reprezentacija je mjesto gdje nije važno za koji klub igrate. Imamo kohezivan tim i jedinstvo igrača, koji su sretni da se bore za zajednički cilj - izjavio je Gutman za tamošnje medije.

Zahavi je priznao grešku i rekao da jedva čeka okupljanje reprezentacije.

Teška sedmica

- Prošao sam kroz tešku sedmicu. To je sve iza nas i sada ulazim u novu sedmicu s velikom željom da učinim sve što mogu za Izrael - istaknuo je Zahavi.

Izraelci uoči duela s Bosnom i Hercegovinom podižu atmosferu, sve su podredili uspjehu reprezentacije. "Zmajevima" neće biti lako, imamo povrijeđenih igrača, ali na muci se poznaju junaci.  

Četiri promjene u timu

Gutman je napravio četiri promjene u izraelskoj selekciji u odnosu na prethodne utakmice, protiv Kipra i Andore.

Pozvani su Lior Refaelov, koji je u četvrtak postigao het-trik za Klub Briž u Evropskoj ligi, zatim Ofir Davidzada, Roei Kehat i Oded Elkajam, a sa spiska su izostavljeni Taleb Tavata (Tawatha), Hatem el-Hamid, Avi Rikan i Toto Tamuz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.