NOGOMET

Bajević, Hadžibegić, Prosinečki,... kandidati za Papetovog nasljednika

U slučaju da Sušić danas dobije otkaz

N. KUSTURA

17.11.2014

Ono čega smo se pribojavali prije utakmice naše reprezentacije u Izraelu, nažalost, to se i desilo. S pravom je Safeta Sušića boljela glava uoči gostovanja u Haifi gdje su Zmajevi igrali jednu od odlučujućih utakmica kvalifikacija.

Pogrešna taktika

Sve je počelo s pogrešnom taktikom selektora Sušića u prve tri utakmice kvalifikacija kada smo osvojili svega dva boda. Navijači su sa zebnjom pratili i situaciju gdje Pape na odlučujuću utakmicu kvalifikacija ide bez ijednog napadača. A da se mogla naći zamjena, mogla je. Prvenstveno se tu misli na Ajdina Mahmutovića, najboljeg strijelca češke lige i Milana Đurića, koji nastupa i postiže golove u najboljoj italijanskoj ligi. Zbog pomenutih poteza, BiH gubi igrače za budućnost.

Ne treba ni spominjati da smo protiv Izraela igrali bez pravog lijevog beka, jer Sušić ne računa na Ervina Zukanovića, također fudbalera koji nastupa u Seriji A. Veliki broj navijača mu je zamjerio i forsiranje svog bratića Tina-Svena Sušića u prvi sastav, zbog čega se čak mijenjala i pozicija Miralema Pjanića.

Posebna stvar je ne zanimanje za protivnika pa tako Sušić nije skautirao ni Kipar jer "to nije potrebno", a nije ga zanimao ni Izrael.

Zbog svega nabrojanog, te poslije jučerašnje katastrofe u Izraelu, sasvim se logično nameće da Pape broji posljednje dane na klupi Zmajeva. O tome će sud donijeti današnji sastanak IO NSBiH koji počinje u 16 sati.

U kuloarima su već počele priča o budućem nasljedniku. Među najvećim kandidatima se spominje ime Mostarca Duška Bajevića. Čovjeka od autoriteta. Čovjeka koji je za razliku od Sušića itekako ima trenerskog iskustva. U svojoj karijeri je trenirao Velež, AEK, Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omonia i Atromitos. Nije tajna da se za njegov angažman najviše zalažu srpski članovi Izvršnog odbora NSBiH.

Uvijek je aktuelan i bivši selektor Faruk Hadžibegić, koji pored bošnjačkih ima simpatije i srpskih članova IO. Hadžibegić je trenirao klubove Sochaux, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, Niortais, Dijon, Bastia i Arles-Avignon.

Amar Osim među kandidatima

Hrvatskim članovima IO bi svakako najzanimljiviji bio Robert Prosinečki. Trenutno je nezaposlen, a u karijeri je bio asistent u hrvatskom nacionalnom timu te je vodio Crvenu zvezdu i Kayserispor.

Vahid Halilhodžić je također uvijek zanimljiv bh. navijačima. Ipak, ostaje pitanje koliko ima zainteresovanosti s obje strane za angažman ovog odličnog stručnjaka, pogotovo što bi zbog dobro poznatih razloga izostala podrška srpskih članova IO.

Treba spomenuti da se među kandidatima stidljivo priča i o Amaru Osimu, najtrofejnijem bh. treneru, koji trenutno nije angažovan na poziciji šefa struke.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiv dan, ali i naredne sedmice u kojima će se krojiti sudbina bh. reprezentacije te pokušati konsolidovati redove pred nastavak kvalifikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.