NOGOMET

Jedini spas za fudbal na ovim prostorima je regionalna liga

Darko Pančev, legendarni Makedonac za naš list

Ema MASLO

17.11.2014

Finale Kupa evropskih šampiona, 29. maj 1991. godine u Bariju. Posljednja serija jedanaesteraca. Oči u oči Darko Pančev i golman Olimpika Paskal Olmeta (Pascal). Zalet, udarac i... historija...

Najbolji makedonski fudbaler svih vremena, legendarna gol-mašina generacije Crvene zvezde koja je u Bariju osvojila Kup šampiona, "Zlatna kopačka" Evrope 1991., 49-godišnji Pančev danas živi, kako je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" rekao, relativno mirno u Skoplju, gdje uživa u fudbalskoj penziji.

Papetova uloga

- Nisam direktno uključen u svijet fudbala, ali pratim sve što se dešava u sportu. Uživam gledajući dobre, kvalitetne utakmice i tako ispunjavam vrijeme. Volim biti sa porodicom i to me čini sretnim čovjekom - kazao je Pančev, makedonska Kobra, kako su ga zvali tokom igračke karijere, u kojoj je igrao i za Vardar, Inter, Lajpcig, Fortunu iz Diseldorfa i Sion.

Pratite li rezultate reprezentacije Bosne i Hercegovine?

- Naravno. Smatram da BiH ima kvalitetan tim s nekoliko odličnih pojedinaca. Rezultati koje je selekcija ostvarila u prethodnih nekoliko ciklusa, a naročito u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje su završili na prvom mjestu u grupi, zaslužuju poštovanje. Sigurno je da veliki udio u tome ima selektor, moj bivši saigrač u reprezentaciji Jugoslavije Safet Susić, koji je pokazao da ne samo što je bio veliki igrač i čovjek nego je i odličan trener.

Imali ste sjajnu karijeru u Zvezdi. U Inter ste 1992. stigli kao zamjena za fantastičnog Nijemca Jirgena Klinsmana (Jurgen Klinsmann), što dovoljno govori o tome koliko su Vas cijenili u to vrijeme. No, do 1995. ste odigrali samo 19 utakmica. Šta je razlog za nešto lošiju internacionalnu karijeru? Je li, možda, tadašnji trener Osvaldo Banjoli (Bagnoli)?

- Za razliku od danas, u to vrijeme svoje najbolje fudbalske godine trošili smo u jugoslavenskim klubovima, a na kraju karijere smo išli u inozemstvo da bismo nešto zaradili, a ne da bismo gradili karijere. U Interu sam zatekao jednu prosječnu ekipu, koja nije igrala kvalitetan fudbal, i ne baš neku dobru atmosferu. Sve je to doprinijelo tome da se poslije, zbog odnosa Banjolija prema meni, posvađam s njim. To su razlozi za neuspješnu avanturu u Interu. No, to sam sebi mogao dozvoliti, jer sam tamo otišao kao jedan od najtraženijih napadača u Evropi, kao dokazan igrač i nisam dopustio da se neko poigrava sa mnom. Da sam otišao mlad, sa 20 godina, kao što rade danas, vjerovatno bih morao sve to trpjeti i prešutjeti zato što bih morao graditi karijeru.

Kao nekada najbolji napadač na Balkanu, koji Vam je omiljeni golgeter s ovih prostora?

- Mi smo uvijek imali dobre napadače. Edin Džeko i Mario Mandžukić su pravi gol-igrači i mnogo cijenim njihov stil igre. No, sve je manje dobrih golgetera, kao što su bili Raul, Pipo Inzagi (Pippo Inzaghi), Rud van Nistelroj (Ruud van Nistelrooy). Današnje napadače svojim znanjem i tehnikom predvode Kristijano Ronaldo (Cristiano), Radamel Falkao (Falcao), Lionel Mesi (Messi), Robin van Persi (Van Persie). Oni su vrsni strijelci i, kada je lopta u njihovim nogama, uvijek predstavljaju pravu opasnost za gol protivnika.

Šta mislite o ideji o stvaranju regionalne lige? Mnogi smatraju da bi ta liga bila opasna zbog navijačkih nereda, da bi postojala stalna opasnost od incidenata, poput onoga koji se nedavno dogodio u Beogradu u meču između Srbije i Albanije?

- Jedini spas za fudbal na ovim prostorima je regionalna liga. Smatram da se problem navijača i divljanja po stadionima može riješiti određenim mjerama koje su već primijenjene u Evropi, kao što je povećavanje osiguranja, policije. Sve se to može kontrolirati dobrom saradnjom i koordinacijom. Tamo gdje postoji opasnost od nereda, u prvih nekoliko godina neka se takve utakmice igraju bez prisustva gostujućih navijača. Tako bi se vremenom svi naviknuli na takvu ligu i to bi za sve nas bilo normalno. Uzmite za primjer rukometnu i košarkašku regionalnu ligu. Inače, svi klubovi iz nekadašnje Jugoslavije mučit će se u ovom nekvalitetu, koji postoji već godinama. Sigurno bi bili konkretniji i u Evropi.

Strožije suđenje

Gdje su Vas više "tukli", na Koševu ili na Grbavici?

- I Sarajevo i Željo su imali izvanredne ekipe i dobre odbrane i svugdje je bilo teško postići gol. Što se tiče grubosti, svugdje se u jugoslavenskom prvenstvu igralo dosta oštro na gostujućim terenima i, pored toga, sudije su se teško hvatale za žute kartone. Za razlika od tada, danas su napadači mnogo više zaštićeni i suđenje je strožije.

Najbolji su Real i Bajern

Koji klub trenutno u Evropi igra fudbal po mjeri Darka Pančeva?

- Dugo godina Barcelona je bila klub koji je plijenio svojom igrom, koji je dominirao u Španiji i Evropi. No, trenutno najljepši fudbal igraju real Madrid i Bajern iz Minhena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.