NOGOMET

Hrvatski navijači zadržani do srijede: Policija najavila zabrane, progovoreno o smiješnim pretresima

Kontrola na ulazima bila kao da se ulazi na park

(N. K.)

18.11.2014

Uhapšeni huligani, njih 16, sigurna kazna reprezentaciji i sramota za hrvatski fudbal - to su rezultati divljanja dijela hrvatskih navijača na utakmici s Italijom u Milanu.

Na travnjak su letjele baklje, utakmica je prekinuta, izgrednici su se potukli s italijanskom policijom, a nerede nastavili i izvan stadiona. Policija i Hrvatski fudbalski savez smatraju da je to bio unaprijed smišljen plan skupine huligana. Baklje koje su poletjele na travnjak San Sira bile su početak sramote huligana u Milanu. Nastavilo se sukobom s policijom. Okrivljuje se manju skupinu izgrednika. Dnevnik.hr. saznaje kako su isti huligani čak pretukli i opljačkali hrvatskog navijača. Žene i djeca na stadionu bili su u strahu.

Nerede su nakon utakmice osudili i selektor Niko Kovač i hrvatski reprezentativci:

- Opet se želim izvinuti to sam već i na terenu napravio. Svima pogotovo Italijanima zbog ponašanja navijača. Oprostite, izjavio je selektor, a Luka Modrić se nadovezao:

- Taj jedan dio što su bacali baklje mislim da je to sramotno. Njima ništa nije sveto. Šta god... Meni se čini da dolaze ovdje samo s jednim ciljem, da prekinu utakmicu. Tome treba stati na kraj jer to je... Sramote nas gdje god dođemo.

215850-01-02

Razočaran je bio i Ivica Olić:

- To je žalosno da se događa u jednoj lijepoj atmosferi. Do tada je stvarno idealno bilo sve. San Siro pun, naših jako puno atmosfera odlična međutim onda tih nekoliko desetaka zapravo pokvari cijelu utakmicu.

Neredi i sukob s policijom nastavili su se i izvan stadiona. Među 16 uhapšenih navijača je i jedan maloljetnik:

- Prema još neslužbenim informacijama tih 16 hrvatskih navijača bit će zadržano do srijede u milanskom zatvoru kada će izaći pred istražnog sudiju. Navedeno se neće primjeniti prema maloljetniku, izjavila je generalna konzulica u Milanu Iva Pavić.

No, postavlja se pitanje kako je uopće moguće da izgrednici stignu do utakmice u Milanu. Jesu li zakazale institucije? Hrvatska policija tvrdi - upozorila je italijansku da je barem 200 navijača iz najrizičnije skupine kupilo karte u Sloveniji i stižu na stadion:

- Odluka italijanske strane da će hrvatskim navijačima prodati ulaznice i na slobodnom tržištu dakle izvan kontrole HNS-a i policije je nešto što je omogućilo da do ovakvog incidenta dođe, kaže Krunoslav Borovec, načelnik uprave policije.

215815-01-02

Iz HNS-a priznaju da su ranije imali informacije da bi se mogao dogoditi incident:

- Ovo je očigledna namjera da se napravi problem. Ovdje se ne radi o tome da je neko slavio gol pa zapalio baklju niti se radi o tome da je neko bio oduševljen atmosferom. Ovdje se ne radi o tome da je par piromana stvarno imalo namjeru prekinuti utakmcu i to nije dobro, rekao je Zoran Cvrk, sekretar za sigurnost HNS-a.

Od izgrednika se ograđuju i službeni navijači reprezentacije. Evo što kaže Tomislav Mileis iz navijačkog udruženja Uvijek vjerni...

- Službeni klub navijača hrvatske reprezentacija maksimalno osuđuje nerede koji su se desili i potpuno se ograđuje od istih. Nakon što saznate da iznad vas leti baklja, nekakve dimne bombe, rakete.. nije sigurno ugodno. Bila je ustaška zastava. Sama kontrola na ulazima, mi smo ušli unutra kao da ulazimo na park Maksimir.

Mnogi se pitaju i zašto hrvatska policija nije spriječila navijače izgrednike da napuste državu. Kažu da takvu zabranu ima tek 60 navijača:

- Zakon daje mogućnost da predložimo sudovima u Hrvatskoj da i za one navijače koji su počinili izgrede u inostranstvu bez obzira što se protiv njih postupak nije vodio u Hrvatskoj da im se zabrani odlazak na buduće utakmice u inostranstvu, ističe Borovec.

Policija će od Italijana dobiti snimke, napraviti identifikaciju izgrednika i za njih tražiti zabranu odlaska na utakmice u inostranstvu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.