NOGOMET

Kako su padali selektori BiH: Sušić deseti koji je otišao s klupe

Samo se Faruk Hadžibegić povukao

S. S. (Sport)

18.11.2014

Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, pa opet Muzurović, potom Meho Kodro, Miroslav Blažević i Safet Sušić, imena su koja su vodila bh. reprezentaciju kroz kvalifikacije.

Najkraći mandat imao je Meho Kodro, koji je pao nakon samo dvije prijateljske utakmice s Japanom i Makedonijom. Safet Sušić i Blaž Slišković su odradili dva puna mandata i započeli treći i obojica su smijenjeni.

fuad-muzurovic

Muzurović: Odradio jedan i pol ciklus

Jedan za drugim

I Fuko Muzurović je vodio naš tim u dva mandata, ali je Muzurović samo prvi odradio do kraja, dok je u drugom navratu ciklus završio koji je započeo Slišković. Mandat nije odradio ni Džemaludin Mušović, koji je naslijedio Muzurovića.

Kako su padali selektori? Muzurović je nakon prvog ciklusa u kvalifikacijama za SP u Francuskoj ostvario solidan rezultat. Imao je želju ostati još jedan, ali nije opstao. Otišao je u Tursku, a naslijedio ga je Mušović.

hadzibegic-faruk-14

Hadžibegić: Zamijenio Mušovića

Nije ga odradio do kraja. Pod pritiskom javnosti Mušović je morao otići. Mušovića je zamijenio Faruk Hadžibegić. I on je odradio ciklus, ali na kraju, unatoč želji, nije dobio povjerenje za novi mandat.

Hadžibegića je naslijedio Mišo Smajlović, džentlmen u kopačkama, jedini od svih selektora koji je jedva čekao kraj kvalifikacija da se povuče. Tako je i bilo. I onda je na klupu sjeo Mišin asistent Blaž Slišković. Prošao je i preživio Baka svašta i osigurao bh. reprezentaciji majstoricu s Dancima na Koševu. Dobio je i treći mandat, ali je na pola puta „abdicirao“, pa ga je zamijenio Muzurović. Iskusni je stručnjak imao sanage samo privesti ciklus, koji je loše započeo prethodnik.

sliskovic-trening-moldavija1

Slišković: Smijenjen

Bandić preporučio Ćiru

I onda dolazi do bojkota igrača, demonstracija navijača, narod se pobunio. Muzurovića na kratko mijenja Denijal Pirić, a onda se kao spasonosno rješenje pojavljuje Meho Kodro. Trener budućnosti, kako je tretiran, trajao je nepunih pola godine. Vodio je samo dvije prijateljske utakmice. Nije dočekao kvalifikacije.

I, onda dolazak Miroslava Blaževića. Ćiro u prvom pokušaju ostao je negdje na graničnom prijelazu oko Izačića, dok je angažiran pod pritiskom Milana Bandića, Muniba Ušanovića, Hamde Abdića...

kodro-tra-sar

Kodro: Samo dvije utakmice vodio

Ćiro je napravio bum, vratio „buntovnike“, publiku... Izborio je prvi put baraž, ali su Portugalci bili uspješniji. Ćiro je očekivao novi mandat, ali je dobio „košaricu“. Sulejman Čolaković, Iljo Dominković i Bogdan Čeko imali su druge planove.

Nakon Ćire nacija je željela Sergeja Barbareza, ali je trojac iz NSBiH nagovorio Sušića da se vrati kući. I Pape se vratio na velika vrata. U prvom mandatu ponovio je Ćirin uspjeh, doveo nas do baraža, nažalost, opet do Portugalaca. Nismo prošli, ali je Sušić dobio novi ugovor. I šansu. I bio je to pun  pogodak. Sušić je prvi selektor koji je ostvario cilj, san armije navijača... Odveo je Zmajeve na svjetsko prvenstvo u Brazil. Bio je heroj nacije, najomiljeniji čovjek. Preko noći sve je potonulo. Sušić je pao pod pritiskom javnosti, a sve zbog loših rezultata na startu kvalifikacija.  Ko je jedanaesti selektor?

Fazlagić

Mirsad Fazlagić, legendarni nogometaš, prvi je vodio naš tim, prije nego što ćemo postati članica UEFA i FIFA. Fazlagić je vodio „Ljiljane“ na Mediteranskim igrama u Monpeljeu. Iako je igrače sakupljao po aerodromima i autobusnim stanicama, Fazlagić je imao zapažen nastup, ali nije nastavio posao u kvalifikacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.