NOGOMET

Trapattoni, Mateus i Zaccheroni žele s klupe voditi "Zmajeve"

Tri stručnjaka poslala ponude NSBiH

A. SOKOLOVIĆ

19.11.2014

Đovani Trapatoni (Giovanni Trapattoni), Lotar Mateus (Lothar Matthaus) i Alberto Zakeroni (Zaccheroni) prva su tri svjetski poznata nogometna stručnjaka koja su izrazila želju da preuzmu vruću fotelju selektora Safeta Sušića na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Svi slobodni

Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio izvor blizak Nogometnom savezu BiH, koji je još otkrio da su Trapatoni i Zakeroni na e-mail adresu naše kuće nogometa poslali svoje lične podatke.

- Italijani su lično poslali svoje ponude, dodajući da su slobodni i da mogu odmah preuzeti BiH, dok nas je u slučaju Mateusa kontaktirala njegova menadžerska agencija koja ga zastupa - otkriva naš izvor.

Trapatoni je bivši selektor Italije i Republike Irske, koji je krajem septembra prošle godine ostao bez posla. Trenutno je menadžer reprezentacije Vatikana, a slavu je stekao kao trener Milana, Intera, Juventusa i Bajerna.

- Trapatoni se prvi javio. Napisao je još da je i željan dokazivanja i da BiH ima odličnu selekciju sa sjajnim individualcima - otkriva naš izvor.

Zakeroni je zajedno s našim Sušićem bio selektor u Brazilu na posljednjem Mundijalu. Imao je sudbinu kao i naš selektor da takmičenje završi u grupnoj fazi vodeći Japan. Osvojio je samo bod (0:0) protiv Grčke, dok je poražen od Obale Slonovače (1:2) i Kolumbije (1:4). S Milanom je 1999. osvojio titulu prvaka Italije.

- On je vodio još Juventus i Inter, što dovoljno govori o njegovim kvalitetima - dodao je izvor.

Bolji uvjeti

Mateus je najduže bez posla. Posljednji tim koji je vodio bila je selekcija Bugarske prije tri godine. Bio je i na klupi Partizana, Rapida, Salcburga... vodio Mađarsku.

- Mateus je postavio najbolje finansijske uvjete za Savez. Daleko bolje nego što smo ih imali sa Sušićem - dodao je izvor, naglašavajući da će u narednim danima sigurno biti još zvučnih imena koja će izraziti želju da vode "Zmajeve", ali i demantirajući da u NSBiH postoji spisak od 24 moguća kandidata za nasljednika Safeta Sušića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.