NOGOMET

Safet Sušić: Novac neće biti problem, s čelnicima NSBiH mogu se dogovoriti za pet minuta

Smijenjeni selektor reprezentacije BiH, za "Dnevni avaz"

Almir SOKOLOVIĆ

19.11.2014

Obično se kaže - jutro je pametnije od noći. Dan nakon što je smijenjen, Safet Sušić ustao je na desnu nogu. Bio je opušten i raspoložen kada smo ga pozvali da sumiramo nogometni cunami koji nas je pogodio iz Haife, njegov odlazak...

Kaže da u noći kada je saznao da više nije selektor nogometne reprezentacije BiH nije popio tabletu za smirenje.

Nesretni Izrael

Za Papeta je bilo i težih trenutaka u karijeri. Bolest još dok je igrao u dresu Sarajeva, koja ga je mogla za sva vremena udaljiti s terena, saznanje da mu je brat Sead teško obolio, zdravstveni problemi u porodici...

- Život ide dalje. Znao sam da prvi poraz može do ovoga dovesti. Poslije Kipra je bila prva situacija, a moja smjena se izgleda detaljno pripremala. Čekao se novi kiks i desio se nesretni Izrael - kaže Sušić.

Mnogi su očekivali da ćete po povratku iz Haife dati ostavku?

- Nisam htio dati otkaz. Mnogi sada spominju da je svih šest preostalih utakmica ključnih, ali, prema meni, samo su tri. Na dvije utakmice, protiv Andore i onu posljednju s Kiprom, treba zaboraviti. Dakle, tri su samo ključne utakmice. S Izraelom i Velsom kod nas, te protiv Belgije. Treba samo sjajno odigrati u Belgiji i plasman na Euro bi bio osiguran. Iz Belgije nam je trebao bod. Šanse jesu male, ali nisu minimalne. Smatrao sam da se moglo to ostvariti, pa zato nisam ni htio otići.

Zlobnici spominju da niste htjeli otići zbog plaće koju primate od NSBiH u iznosu od 50.000 KM, raznih bonusa, obeštećenja...?

- Možda bih ja sada trebao dati obeštećenje Savezu što odlazim nakon što sam reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo!? Zar to treba da se desi i da ti zlobnici budu zadovoljni? Pa i Fatih Terim je mogao otići, ali nije. I Fabio Kapelo (Capello) također, a imali su sve uvjete za to. I Ranijeri nije dao ostavku na klupi Grčke, a osvojio je samo bod.

Nikada javnost u BiH nije saznala detalje iz Vašeg ugovora s NSBiH. Možete li nam ih otkriti?

- Moj ugovor s NSBiH je važio do kraja kvalifikacija za Euro, s tim što bi on bio produžen u slučaju da naša reprezentacija izbori plasman u Francusku.

U narednim danima ćete s čelnicima NSBiH utvrditi eventualne sporne odluke iz tog ugovora. Imate li kakve zahtjeve?

- Nemam nikakve posebne zahtjeve. Ukoliko budu korektni u NSBiH, za pet minuta ćemo se dogovoriti oko obeštećenja.

A ako ne budu, slijedi li potezanje po sudovima?

- Nadam se da neće biti potrebe!

Da se vratimo nesretnoj Haifi. Zašto u Izrael niste poveli barem jednog napadača, poput Milana Đurića ili Aidina Mahmutovića?

- Nisam ih htio pozvati nakon samo jednog postignutog gola. To nije moj princip.

Đurić, koji igra u italijanskoj Seriji A za Čezenu, postigao je tri gola protiv mlade selekcije Njemačke u vrijeme kada je nastupao za U-21.

- Bio sam na toj utakmici, ali nakon toga se dečko malo izgubio. Malo je lutao po posudbama, nije zaslužio poziv. O Mahmutoviću, iskreno, nisam ni razmišljao.  

A Ervin Zukanović i Semir Štilić?

- Sami su sebe otpisali nakon onih izjava. Za mene su bili završena priča.

Jeste li sanjali šanse Senada Lulića, Harisa Medunjanina, pa i Zorana Kvržića, prije prvog gola Izraela?

- Bilo mi je teško, jer se u fudbalu dešavaju takve stvari da ekipa koja propusti izgledne prilike obično po kazni primi gol. Da smo poveli, vjerovatno bi bilo drugačije, iako je pobjeda Izraela zaslužena.

Izgubljena hemija

Nećemo sada pričati o izgubljenoj hemiji među igračima, koja je vladala u borbi za plasman na Mundijal, ali imate li Vi šta kazati?

- Sljedećem selektoru želim mnogo sreće i uspjeha. Poručujem mu da ništa nije izgubljeno. S jednim bodom protiv Belgije u gostima na kraju ćemo imati 18 bodova uz sve pobjede koje se očekuju. A sa 18 bodova se, najvjerovatnije, ide u Francusku.

Da Vam sutra u NSBiH daju spisak mogućih selektora -nasljednika, koje bi Pape ime podvukao?  

- Ne bih ulazio u to. Ima dosta dobrih kandidata i nadam se da će Savez donijeti dobru odluku, kao što nije bio slučaj sa mnom. Nadam se da će čelnici NSBiH izabrati boljeg selektora od mene - kazao je Sušić.

Odmor pa nova iskušenja

Sušić sutra, nakon što od NSBiH dobijete papir da ste slobodan trener?

- Prvo ću se malo odmoriti pa nastaviti raditi. Neće to biti dugi odmor, tek mjesec-dva. Nisam ni bio posebno umoran.

Azerbejdžan, Galatasaraj... neki treći klub?

- Ja direktne kontakte s njima nisam imao. Prvo su me zvali menadžeri, pitali želim li raditi, uspostavljali kontakte. Prioritet je bila reprezentacija. Sada to više nije i čekat ću pravu ponudu. Nadam se da će ubrzo doći - kazao je Sušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.