NOGOMET

Huligani iz Hrvatske sutra pred sudom u Milanu

Maloljetnik pušten kući

Redakcija

19.11.2014

Grupa od 15 navijača Hrvatske, koja je pravila nerede na utakmici protiv Italije, bit će sutra izvedena pred sud u Milanu, dok je jedan maloljetnik pušten kući, javlja Hina.

Kako Hina saznaje u konzulatu u Milanu, navijači će se sutra od 12 sati pojaviti pred sudom, a suočavaju se sa optužbom za izazivanje nereda i bacanje pirotehničkog materijala na stadionu San Siro.

"Sutra u 12 sati simpatizeri će izaći pred sudiju i u stalnom smo kontaktu sa upravom zatvora i nadležnim sudom, a možda najvažnije, sa roditeljima kojima smo pružili svu potrebnu pomoć", rekla je konzul Iva Pavić.

Prema njenim riječima jedan maloljetnik se vratio kući sa roditeljima i što se tiče njegovog slučaja uskoro će biti poznati detalji, kada italijanski centar za socijalni rad bude proslijedio hrvatskim vlastima izvještaj.

Pavić je rekla da nema informacije o tome da li su optuženi navijači već evidentirani izgrednici i dodala da se odmah održati glavna rasprava.

Navijači se od nedjelje nalaze u milanskom zatvoru San Vittore.

Hrvatski navijači divljali su tokom utakmice protiv Italije u Milanu u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, a zbog ubacivalnja baklji i dimnih bombi na teren meč je dva puta bio u prekidu.

Utakmica Italija - Hrvatska, odigrana u nedjelju na San Siru, bila je u 75. minuti prekinuta na deset minuta zbog toga što su hrvatski navijači bacali baklje i dimne bombe na teren. Pošto su u policijskoj akciji izbačeni s tribine, nastavili su praviti nerede izvan stadiona Giuseppe Meazza nakon utakmice. Navijači su se sukobili s italijanskom policijom koja je izgrednike identificirala i pokušala ih zaustaviti. Oni su na to odgovorili gađajući policajce raznim predmetima i dimnim bombama.

Utakmica H kvalifikacione grupe između Italije i Hrvatske završena je rezultatom 1:1.


 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.