NOGOMET

Rajevac: Imam najbolju biografiju

Srbijanski stručnjak o klupi Bosne i Hercegovine

M. TANOVIĆ

28.11.2014

Igrala se 120. minuta susreta u Johanesburgu kada je Luis na gol-liniji rukom zaustavio šut Stivena Apije (Stephen Appia) i spriječio reprezentaciju Gane da u četvrtfinalu Mundijala 2010. u Južnoj Africi savlada Urugvaj.

Sudbina tada nije bila naklonjena Gani niti njenom tadašnjem selektoru Milovanu Rajevcu. Srbijanski stručnjak gledao je sa mukom u želucu kako njegov tim promašuje jedanaesterac koji je uslijedio nakon Suarezovog isključenja, a potom gubi lutriju penala i ispada s takmičenja. Rajevcu je to mogla biti kruna karijere, trenutak koji bi ga lansirao u trenersku elitu... Ali, nije.

Bliže Sarajevo

Četiri godine poslije, 60-godišnji Rajevac u potrazi je za angažmanom kao trener koji ne radi već tri godine. Nedugo nakon otkaza Safetu Sušiću, na adresu Nogometnog saveza BiH stigla je kandidatura s njegovim potpisom.

- Zašto ja? Imam veliko iskustvo s reprezentacijama, s Ganom sam dva puta igrao finale Afričkog kupa i trebao u polufinale Svjetskog prvenstva, postigao sam dobre rezultate s Katarom... No, u posljednje tri godine ne radim. Želim da preuzmem neku evropsku reprezentaciju i mislim da je Bosna i Hercegovina dobra prilika za to. Zvuči interesantno - kaže Rajevac u razgovoru za "Dnevni avaz".

Zašto BiH?

- S Ganom sam igrao s vama prijateljski meč uoči SP-a 2010. i tada sam se uvjerio da imate dosta veoma dobrih igrača. Volio bih pokušati vratiti ekipu na pravi put. Osim toga, meni je sa Zlatibora bliže Sarajevo nego Beograd - kaže Rajevac.

Duh i odnosi

Situaciju u kojoj je naš tim, srbijanski stručnjak naziva teškom, ali izazovnom. Tvrdi, ne bi mu bio prvi put da se baci u ulogu vatrogasca.

- Očekivali ste mnogo, ali niste to dobili. No, jedno je gledati vaše rezultate sa strane, a drugo je doživljavati ih iznutra. Kao posmatrač, mogu reći da je BiH u veoma teškoj situaciji, ali sam siguran da bih radom uspio to promijeniti, psihički podići ekipu, vratiti duh, promijeniti odnose u svlačionici i, uz povjerenje svih, iz nje izvući najbolje - govori Rajevac, a na pitanje šta misli o tome kakve su mu šanse da bude izabran, odgovorio je:

- To je već drugo pitanje, ali ako ćemo suditi prema biografiji, sigurno niko od drugih kandidata nema ovakvu.

Od vas sam na SP-u očekivao više

- Mi smo svi u Srbiji navijali za BiH i Hrvatsku, ali sam očekivao više od vaše utakmice s Nigerijom. Mislio sam da ćete, kao Evropljani, znati igrati na rezultat i bolje se pripremiti, ali nažalost, nije bilo tako. Čini se da je upravo to bio prijelomni trenutak, kada je sve krenulo nizbrdo i još se nije zaustavilo - kaže Rajevac.

 

6 klubova promijenio je kao fudbaler - Borac iz Čačka, Crvena zvezda, Vojvodina, Njujork, Lunds i Sloboda iz Užica

10 ekipa je vodio - Borac iz Čačka, Srbija iz Malmea, Sloboda iz Užica, Progres Frankfurt, Železnik, Crvena zvezda, Vojvodina, El-Ahli te reprezentacije Gane i Katara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.