NOGOMET

Sarajevo najuspješniji bh. klub u Ligi prvaka svih vremena, Željo ima najviše nastupa

UEFA objavila spisak najboljih klubova najeminentnijeg nogometnog takmičenja

Al. Ti.

4.12.2014

Danas je UEFA objavila najnoviju listu najuspješnijih klubova u historiji najeminentnijeg evropskog takmičenja Lige prvaka  i to od 1955. godine do danas.

Tako je prema toj listi najuspješniji klub Real Madrid, a slijedi ga Bayern, Barcelona, Manchester United i Milan.

Posebno zanimljivo za nas jeste i pozicija naših kluba na pomenutoj listi.

Tako je ekipa Sarajeva najuspješniji bh. klub u Ligi prvaka svih vremena. Prvi put je 1967. godine igrao protiv Manchester Uniteda i na kraju eliminisan u osmini finala.

U novijoj historiji svi navijači Sarajeva se sjećaju sezone 2007/08 i utakmica trećeg pretkola Lige prvaka kada su tada momci Husrefa Musemića igrali protiv Dynamo Kijeva. Bordo tim je ukupno odigrao 12 utakmica u Ligi prvaka, a imaju omjer od četiri pobjede, dva remija i šest poraza i na vječnoj listi se nalazi na 196. poziciji.

Željezničar je klub koji je najviše puta predstavljao BiH u ovom takmičenju, ukupno šest puta, ali tim sa Grbavice ima i slabiji skor od ekipe Sarajeva, jer imaju četiri pobjede, jedan remi i 11 poraza i sa ovim statističkim podacima se nalaze na 218. mjestu najuspješnijih klubova Lige prvaka.

Od ostalih naših timova, Široki Brijeg je 235., Zrinjski 281., Modriča 298., Leotar 313., Brotnjo 341., a Borac na 354. mjestu.

Kompletnu listu možete pogledati na ovom linku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.