NOGOMET

Begović: Cilj mi je doći do 50 mečeva bez primljenog gola

Do sada u Premiershipu mrežu svog gola sačuvao 42 puta

(D. K)

4.12.2014

Asmir Begović, golman bh. selekcije, u svom 150. nastupu u Premiershipu primio je dva gola u susretu protiv Manchester Uniteda. Iako sa rezultatske strane neće po dobrom pamtiti duel protiv Uniteda (Stoke poražen sa 2:1), Begović kaže kako je sretan zbog jubileja.

- Dosta rada sam uložio da bih stigao do ove brojke od 150 nastupa. Radujem se narednim utakmicama - kazao je uvijek skromni Begović.

On je u 42 navrata sačuvao svoju mrežu netaknutom, što je svojevrstan podvig, s obzirom na to da je ostvaren u dresu Portsmoutha i Stokea, koji nisu baš u vrhu engleskog fudbala.

- Solidna mi je statistika - rekao je Begović uz osmijeh, dodajući kako mu je prvi naredni cilj doći do 50 mečeva bez primljenog gola.

Čuvar mreže Zmajeva uskoro će napuniti pet godina u Stokeu, gdje se, priznaje, osjeća fenomenalno.

- Dug period sam tu. Zadovoljan sam odnosom prema meni. Trener je odličan i sviđa mi se njegov način rada, ali ne znam šta donosi budućnost. Uvijek postoji nekoliko zainteresovanih klubova (posljednji u nizu je Liverpool op.a), ali kao i ranije u fokusu mi je Stoke. Utakmice se igraju svakih nekoliko dana i nemam vremena razmišljati o drugim stvarima. Od januara ulazim u posljednjih 18 mjeseci ugovora i vidjet ćemo šta budućnost donosi. Ništa nije isključeno. Svakom igraču je cilj igrati na nekom većem nivou, ali ja sam trenutno zadovoljan - kaže Begović.

U Premiershipu je debitovao protiv Sunderlanda 18. maja 2009. u pobjedi Portsmoutha od 3:1.

Begović ne krije kako prati dešavanja oko izbora selektora, ali da nije dublje involviran u problematiku.

- Naravno da pratim, ali ne znam šta se tačno dešava. Svaki dan se pojavi neki novi kandidat i sve što znam, pročitam u medijima. Nisam ni sa kim u kontaktu, ali vjerujem da će Nogometni savez BiH izabrati najbolje rješenje. Jako je bitno da znamo šta želimo. Hoćemo li ozbiljnog trenera i koji su nam ciljevi u ovim kvalifikacijama? Ja sam uvjeren da se možemo plasirati na Euro, ali moramo početi pobjeđivati. Mora se napraviti koncept kako popraviti stvari, da bismo napredovali - smatra Begović, koji nije ni sumnjao da će za posao bh. selektora biti zainteresovan veliki broj kandidata.

- Mi smo sada atraktivna reprezentacija. Među 30 smo u svijetu, bili smo na Svjetskom prvenstvu, a nismo izgubili sve šanse za plasman na Euro. Imamo kvalitet, imamo dobrih igrača i svakom treneru bila bi čast da nas vodi. Ljudi iz Saveza biraju pravac kojim ćemo krenuti, a za koga god da se odluče, mi ćemo se boriti dok god ima šanse za plasman na EP", kazao je Begović u izjavi za Goal.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.