NOGOMET

Svaka čast fudbalerima BiH, oni daju sve od sebe za reprezentaciju

Vladimir Stojković, golman Srbije, za "Dnevni avaz"

Razgovarao: Hamdo KLAČAR

5.1.2015

Jedna od najinteresantnijih, ali i najkontroverznijih sportskih ličnosti Srbije je svakako Vladimir Stojković (31), golman fudbalske reprezentacije naših istočnih susjeda. U intervjuu za "Dnevni avaz" čuvar mreže Makabija iz Haife prisjeća se 2003. godine, kada je bio na golu Leotara, te govori o reprezentaciji BiH, rivalstvu Crvene zvezde i Partizana, incidentu na utakmici Srbija - Albanija...

Veliki pritisak

Sjećate li se nastupa u Leotaru, koji je u maju 2003. postao prvak BiH?

- Nisam mnogo branio za trebinjski klub. Bilo je tu povrede, ali i neisplaćenih plaća. Ostao mi je u sjećanju poraz od Sarajeva - rekao je Stojković na početku intervjua.

Šta mislite o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, može li nakon Brazila, zajedno s novim selektorom Mehmedom Baždarevićem, izboriti i plasman na Euro u Francuskoj?

- Reprezantacija BiH ima zaista jaku ekipu, kompaktnu. Možete biti ponosni na svoje fudbalere, svi daju dvjesto posto i ginu za dres. Mislim da je ovo prolazna kriza i da će BiH otići na Euro u Francusku. To vam želim od srca.

Pored Edina Cocalića, Vašeg saigrača u Makabiju, koje još bh. fudbalere poznajete?

- Edina sam upoznao ovdje i zaista je odličan momak i fudbaler. Sviđao mi se Kenan Hasagić, poznavao sam Vladana Grujića koji je igrao u Borcu pa u Zvezdi. Fudbalski, znam skoro sve igrače iz BiH, ali lično ne.

Dijete ste Crvene zvezde, a postali ste legenda Partizana. Za jedne ste izdajnik, za druge heroj. Kako ste se nosili s ogromnim pritiskom dok ste nosili crno-bijeli dres?

- Sve je u glavi, ako si psihički jak, sve se izdrži. Pritisak je bio veliki, ali to je život.

Reprezentacija Srbije, uprkos vrhunskim fudbalerima, nikako da se plasira na neko veliko takmičenje. U čemu je problem?

- Od nas se očekuje da, zbog nekoliko zvijezda, lako pobjeđujemo. Mi smo dobra reprezentacija, ali nismo, recimo, Španija ili Argentina. Uostalom, kada pogledate, i Bosna ima više igrača u top-ligama nego mi.

Jedan cilj

Šta se zaista desilo protiv Albanije na stadionu Partizana u Beogradu? Ko je kriv za incident kada je, nakon drona sa zastavom velike Albanije, uslijedio incident i prekid meča?

- Sve se vidjelo na terenu. Albanci uopće nisu imali želju za fudbalom nego su došli sa jednim ciljem, a to je da provociraju. Ali, ne treba širiti priču nego zatvoriti stranicu. Naravno da nismo sretni što su nam oduzeli bodove, ali šta je, tu je, idemo dalje.
 

Idol Bufon

Kojeg svjetskog golmana Vladimir najviše cijeni i poštuje?

- Postoji samo jedan golman na svijetu kojem skidam kapu za sve, od stajlinga pa do golmanskih kvaliteta, a to je Italijan Đanluiđi Bufon. Uz njega, cijenim i Danca Petera Šmajhela. Ima još dobrih golmana, znaju se postaviti jedan na jedan, ali niko nije kao njih dvojica i ne znam hoće li se roditi ponovo.

Poželio sarajevske ćevape

Šta Vladimir radi u slobodno vrijeme?

- Rrazmišljam kada ću doći na ćevape u Sarajevo. Baš sam ih poželio. Želio bih obići stadion Koševo, jer mi je i pokojna majka Kosa Stojković živjela u glavnom gradu BiH i dugo je bila član Atletskog kluba Sarajevo. U karijeri je osvojila sve što se moglo osvojiti. Bacala je disk i bila je u reprezentaciji Jugoslavije.

 

59 puta nosio je dres Srbije

11 klubova u osam država promijenio je u karijeri

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.