NOGOMET

Oduševila me je Mešina studioznost u Grenoblu

Dragan Perić, jedan od asistenata novog selektora BiH

M. PANDŽA

5.1.2015

Mehmed Baždarević, novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, za sada ima dva asistenta u stručnom štabu "Zmajeva" - Stefana Žilija (Stephane Gilli), s kojim je sarađivao i u Francuskoj, te Dragana Perića.

Zanimljivo je da je mostarski trener prije pet godina obavio stažiranje za profesionalnu licencu u Grenoblu, gdje su glavnu riječ vodili upravo Baždarević i Žili.

Veliko priznanje

- Rad u stručnom štabu A-reprezentacije veliko je priznanje za moj dosadašnji rad i naravno da sam veoma zahvalan Savezu i Baždareviću na ukazanom povjerenju.

Sretan sam i što ću sarađivati s Baždarevićem i Žilijem, koji su na mene ostavili sjajan dojam za vrijeme mog stažiranja u Grenoblu. Oduševila me je Baždarevićeva studioznost u radu i zbog toga sam siguran da je A-reprezentacija BiH dobila odličnog selektora - izjavio je Perić.

Za Baždarevića, Žilija i Perića bilo bi mnogo ugodnije da su "Zmajeve" preuzeli na startu kvalifikacija nego u trenutku kada je plasman na Evropsko prvenstvo u Francusku više nego neizvjestan.

- Bilo bi neozbiljno reći kako je novi stručni štab uvjeren u plasman na Euro, jer tako nešto niko ne može garantirati. Ipak, jasno je i da je to cilj od kojeg se ne može odstupiti. Nažalost, učinak u prve četiri utakmice je ispod očekivanja, ali prilika za plasman na Euro i dalje postoji - istaknuo je Perić.

Prema njegovim riječima, budu li "Zmajevi" na svom nivou, sve je moguće.

Šest utakmica

- Pred nama je još šest utakmica, dakle 18 bodova je na raspolaganju, a u dvije od tih šest utakmica bit ćemo izraziti favoriti, naravno protiv Andore. U još dvije također ćemo imati ulogu favorita, jer ćemo u njima igrati na domaćem terenu, protiv Izraela i Velsa, dok nas u gostima očekuju neugodna Belgija i Kipar na samom kraju kvalifikacija.

Dakle, prilika za berbu bodova postoji, a na stručnom štabu i igračima će biti da tu priliku iskoriste - zaključio je Perić.

Pet puta pomoćnik

Za razliku od Mehmeda Baždarevića, koji tek mora iznutra upoznati Nogometni saveza BiH, Dragan Perić zna gdje dolazi s obzirom na to da je tri godine bio asistent Vladi Jagodiću u U-21 reprezentaciji BiH.

Perić se, inače, u svojoj trenerskoj karijeri specijalizirao za ulogu asistenta s obzirom na to da je, osim Jagodiću, u Zrinjskom asistirao čak četvorici trenera - Franji Džidiću, Blažu Sliškoviću, Draganu Joviću i Marijanu Bloudeku, a šef struke Pod Bijelim brijegom bio je od maja 2012. do aprila 2013. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.