NOGOMET

Tamna strana fudbalskih transfera: Pojedine igrače prodaju kao roblje!

Dok se tokom prelaznih rokova troše milioni

Autor:(A. Vr.)

6.1.2015

Dok se tokom prelaznih rokova troše milioni u najjačim evropskim ligama za transfere igrača, pojedini fudbaleri, daleko od očiju javnosti, postaju žrtve trgovine ljudima

Koliko fudbalski klubovi iz najjačih liga Evrope troše na transfere igrača dobro je poznata stvar, ali ne i da pojedini fudbaleri postaju žrtve trgovine ljudima! Iako fudbalerima, prije svega iz Afrike, menadžeri obećavaju basnoslovne uslove u “novim klubovima”, kada dođu na odredište shvate da su prevareni!

Sulejman Oedraogo je profesionalni fudbaler, koji je pre dve godine bio na pragu ulaska u nacionalni tim Burkine Faso, ali je u međuvremenu postao žrtva fudbalske verzije trgovine ljudima.

- Teže je nego što sam mislio da će biti – objašnjava Oedraogo za britanski Telegraf.

Naime, Oedraogo je prije osam nedjelja stigao u Pariz, bez ugovora, bez kluba, kao žrtva trgovine ljudima, nakon što je prethodne dvije godine lutao po klubovima i fudbalskim akademijama širom Senegala, Portugala i Belgije.

S obzirom da se ne radi o igraču top klase, koji bi bio interesantan timovima iz pet najjačih liga Evrope, ovaj fudbaler zapao je u problem. Od zamišljenog života iz bajke, njegov se pretvorio u pravu noćnu moru.

fudbal-trgovina-ljudima-1

Oedraoga je još, dok je išao u školu, uzeo agent u “svoje ruke”, prepoznavši u njemu talenat dok je igrao u Atalentus akademiji u Burkini. Menadžer mu je garantovao da će igrati u Portugaliji.

- Već sam igrao u nacionalnom šampionatu u istom nivou, kao i igrač koji je otišao i uspješno nastupao u Premijer ligi - rekao je Oedraog i dodao:

- Drugi moj prijatelj nastupa u prvoj ligi Francuske. Meni su obećali da ću otići u Portugaliju da nastavim da treniram i igram- objašnjava ovaj fudbaler, kojeg je agent prevario i ostavio bez angažmana, posla i dokumenata u zemlji na jugozapadu Evrope.

Sudbina Oedraoga nije jedinstvena, već su ovakvi slučajevi izuzetno česta pojava u svijetu fudbalskog bezzakonja.

Naime, 2007. godine u ribarskom čamcu koji se nasukao na obalu Tenerifa sa 130 oronulih i inurenih ljudi,  našlo se i 15 fudbalera. Njima su obećavane karijere u Real Madridu i Marseju, ali se ta obećanja nisu ispunila. Tako su oni postali žrtve fudbalske verzije trgovine ljudima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.