NOGOMET

Može li Roma skinuti krunu Juventusu?

U Seriji A nastavlja se borba za šampionsku titulu

Autor:M. TANOVIĆ

6.1.2015

Dok fudbaleri iz onih slabijih klubova uživaju u skijanju, u najjačim evropskim ligama pauze gotovo da nema. Kod Engleza je bukvalno nema, Francuzi i Španci kreću ranije nego obično, dok će od liga petice najkasnije na teren izaći Nijemci.

U Italiji se prvenstvene utakmice igraju već u srijedu, a naglasak je na derbiju između Juventusa i Intera. Torinski klub 2015. godinu dočekao je s tri boda prednosti nad Romom i, prema stanju na tabeli, jasno je da prvaka treba tražiti između ove dvije ekipe.

Uvijek teško

Juventus je 2014. godinu, u kojoj je osvojio treću uzastopnu titulu, počeo tako što je pregazio upravo Romu sa 3:0. Taj trijumf je "Staroj dami" otvorio put do naslova. Da li bi trijumf nad Interom na početku ove godine mogao polučiti sličan
scenarij? Mada milanski tim putuje u Torino tražeći tek drugu pobjedu pod dirigentskom palicom Roberta Mančinija (Mancini), sigurno je da Juventus neće imati lagan posao, tim prije što su u Torinu još pod dojmom poraza u Superkupu Italije od Napolija krajem decembra u Dohi.

- Prošle godine smo savladali Romu, a sada želimo pobijediti Inter. To bi mogla biti jedna od ključnih utakmica sezone. Susreti s Interom su uvijek teški, ali imamo samo jedan cilj - rekao je napadač Juventusa Pol Pogba (Paul).

Toti upitan?

Šta može Roma u novoj godini? Može li na krilima vječnog Frančeska Totija (Francesco Totti) i sjajnog Miralema Pjanića prekinuti dominaciju Juventusa? Mnogi u Italiji tvrde da može.

Roma novu godinu počinje gostovanjem Udinezeu. Ako pobijede, stavit će Juventus pod dodatni pritisak jer oni na teren izlaze kasnije. Ekipa Rudija Garsije (Garcia) u Udinama bi mogla biti bez Totija, ali i napadača Matije Destra (Mattia).

Ervin Zukanović s Kjevom dočekuje Torino.


Asistencija Senada Lulića

U  prvoj utakmici 17.kola Serija A Lacio je na svom terenu savladao Sampdoriju 3:0. Prvi gol postigao je Marko Parolo (Marco) u 38. minuti, drugi Felipe Anderson, nakon asistencije Senada Lulića.

Strijelac trećeg gola bio je Filip Đorđević. Naš reprezentativac je u 50. minuti zamijenjen nakon što se žalio na povredu.

Danas: Udineze - Roma (12.30), Kjevo - Torino, Empoli - Verona, Đenova - Atalanta, Milan - Sasuolo, Palermo - Kaljari, Parma - Fiorentina (15), Ćezena - Napoli (18), Juventus - Inter (21).

 

43 nastupa Miralema Pjanića za Romu u prošloj godini

7 golova postigao je Pjanić u 2014. godini, uključujuću i jedan za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u utakmici protiv Irana na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

 

Njemačka: Čekajući Ibišević

Njemački prvoligaši, u kojima imamo najveći broj reprezentativaca, na pauzi su do 30. januara, kada će utakmicama 18. kola biti nastavljeno prvenstvo.

Naša javnosti s najvećim interesiranjem čeka utakmicu Štutgart - Borusija Menhengladbah, u kojoj bi se, nadamo se, Vedad Ibišević trebao vratiti na teren nakon dužeg odsustva zbog povrede. S druge strane, na povratak beka Šalkea Seada Kolašinca još ćemo pričekati.

ibisevic55

Ibišević: Oporavlja se od povrede

Mensur Mujdža s Frajburgom igra protiv Ajntrahta, Emir Spahić i Bajer dočekuju Borusiju Dortmund, Izet Hajrović i Verder čekaju Hertu, dok Sejad Salihović i Ermin Bičakčić s Hofenhajmom putuju u Augsburg.

Engleska: Begović i Bešić bez odmora

Naša tri "Engleza" već su u pogonu, s tim što Edin Džeko ne igra zbog povrede.

begovic-junajted54

Begović: Gostovanje Arsenalu

Muhamed Bešić sa svojim Evertonom već danas igra utakmicu FA kupa protiv Vest Hema, a za vikend ga čeka sudar s Mančester sitijem. Asmir Begović će narednog vikenda čuvati mrežu Stouka na teškom gostovanju Arsenalu.


Španija: Harisu klupa u prvom susretu

Španci su već odigrali jedno kolo ove godine. Haris Medunjanin, koji je ove sezone zabilježio 15 nastupa za svoju ekipu, pobjedu nad Atletikom iz Bilbaoa od 1:0 gledao je s klupe. Naredni susret tim iz La Korunje igra narednog vikenda, kada gostuju jednom od konkurenata u borbi za opstanak Levanteu.

medunjanin deportivo trening1

Medunjanin: Borba za opstanak

Harisu iDeportivu, koji ove sezone ima svega četiri pobjede, predstoji teška borba da očuvanje primeraligaškog statusa.

Francuska: Prcić igra za vikend

Naš jedini "Francuz" Sanjin Prcić na teren će sljedećeg vikenda. Renu predstoji gostovanje Evijanu u okviru 20. kola Prve divizije. U proljetnoj polusezoni Ren će atakirati na jedno od mjesta koje vodi u Evropu. Ova ekipa nakon 19 kola zauzima osmu poziciju na tabeli, a zaostatak za petom iznosi četiri boda.

prcic-25555

Prcić: Borba za Evropu

Kakavće biti Sanjinov doprinos, teško je reći. U prvom dijelu sezone naš reprezentativac zabilježio je 10 nastupa, od čega pet od prve minute.

Hrvatska: Tino i Avdija na odmoru

Prvenstvena pauza u Hrvatskoj traje do 7. februara. Hajduk, za koji nastupaju Avdija Vršajević i Tino Sušić, prvi susret igrat će na Kantridi protiv Rijeke.

vrsajevic-hajduk

Vršajević: Pauza do februara
Odmah nakon toga, 11. februara, Splićanima slijedi prva četvrtfinalna utakmica Kupa Hrvatske protiv Vinogradara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.