NOGOMET

Džeko se vraća protiv Evertona

EUROVIKEND Susret bosanskohercegovačkih reprezentativaca u engleskoj Premijer ligi

E. MASLO

10.1.2015

Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, oporavio se od povrede lista lijeve noge, zbog koje je pauzirao tri sedmice i konkurirat će za današnji meč svog Mančester sitija protiv Evertona (16 sati).

Za razliku od Džeke, koji bi meč na Gudison parku mogao početi s klupe za rezervne igrače, u timu “Karamela” od prve minute trebao bi se naći bh. veznjak Muhamed Bešić.

Pobjednički niz

No, njegovom timu ne ide dobro. U posljednjih pet mečeva poraženi su u četiri susreta, dok su samo protiv Vest Hema u FA kupu igrali neriješeno (1:1) te, ako se žele dokopati Evrope i ove sezone, hitno moraju početi pobjeđivati.

- Igramo kod kuće nakon četiri poraza u Premijer ligi i, bez obzira na poziciju na tabeli, imamo dužnost prema navijačima i moramo početi pobjeđivati. Želim da pobjedom nad Sitijem uzmemo zalet - rekao je Roberto Martinez, trener Evertona.

Protiv sebe će imati snažne “Građane”, koji su u odličnoj seriji. U posljednjih 12 mečeva 11 puta su slavili, a jedina mrlja u tom nizu je meč protiv Barnlija 28. decembra (2:2).

Tim Manuela Pelegrinija (Pellegrini) ima identičan skor na vrhu tabele s Čelzijem. Oba tima imaju po 46 bodova, uz istu gol-razliku (44:19).

- Nadam se da ćemo nakon ovog kola imati više bodova od Čelzija. No, sve što možemo učiniti jeste da se skoncentriramo na svoju igru i da pokušamo pobijediti Everton. Na rezultate Čelzija ne možemo utjecati - kazao je Džejms Milner (James), veznjak Sitija.

Džeko je do sada tresao mrežu Evertona dva puta, i to oba puta u pobjedi Sitija u maju od 3:2.

Težak posao u 21. kolu Premijer lige očekuje i bh. golmana Asmira Begovića, koji će sutra na gostovanju kod Arsenala (13.45) pokušati sačuvati mrežu svog Stouka.

Bez Lulića

Zanimljivo kolo očekuje se u Italiji, gdje će se sutra odigrati veliki rimski derbi. Roma našeg Miralema Pjanića dočekat će Lacio, u čijem timu zbog povrede neće biti Senada Lulića. Svi u timu “Vučice” najavljuju da je došlo vrijeme da osvoje Skudeto, a za vodećim Juventusom zaostaju bod. Lacio je treći na tabeli sa devet poena manje od Rome.

Utrka u Španiji se nastavlja, a derbi susret sutra će odigrati Barcelona i Atletiko Madrid. Nakon 17 odigranih kola u Primeri, vodeći sa 39 bodova je Real Madrid, koji će na Santjago Bernabeuu dočekati Espanjol, dok Barca i Atletiko imaju po 38.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.