NOGOMET

Noć odluke: Ronaldo, Messi ili Neuer

Večeras odluka u Zurichu

Al. Ti.

12.1.2015

Večeras će u Zurichu biti održana gala večer na kojoj će biti izabran najbolji nogometaš u protekloj godini. U konkurenciji su još tri nogometaša ostala Cristiano Ronaldo, Manuel Neuer i Lionel Messi.

Prema svim prognozama glavni kandidat da odbrani naslov najboljeg iz prošle sezone jeste talisman Real Madrida Cristiano Ronaldo.

Ipak, mnogi nekadašnji asovi, ali i predsjednici klubova smatraju kako bi trebao nagradu za najboljeg igrača prošle godine trebao dobiti golman reprezentacije Njemačke i Bayerna Manuel Neuer.

Naime, Neuer je prošle godine osvojio svjetsko prvenstvo u Brazilu sa Njemačkom, Bundesligu sa Bayernom dok je Ronaldo osvojio Ligu prvaka i Kup Kralja.

Prema svim statistikama autsajder je pomalo nevjerovatno Leo Messi, koji je prošle sezone osvojio "samo" Superkup Španije, ali i vodio Argentinu do finala SP gdje je na kraju poražen od Argentine.

Kada su u pitanju treneri u konkurenciji su Carlo Ancelotti, Diego Simeone i Joachim Loew.

Legendarni Allesandro Del Piero je dao svoje mišljenje o osvajaču Zlatne lopte.

"Sva trojica su bez sumnje nešto najbolje što nogomet trenutno ima. Cristiano je oličenje modernog nogometaša. Tipičan primjer igrača budućnosti", rekao je Del Piero za Fifa.com te je dodao:

"S druge strane, Messi je jedna od najboljih desetki u historiji nogometa. Sjećam se pomalo neobične situacije tokom Svjetskog prvenstva, da je skoro svako brazilsko dijete nosilo dres Argentine s brojem deset na leđima. Messi je igrač koji je srušio predrasude i otvorio granice.''

Ipak, za Del Piera je Manuel Neuer broj jedan.

"Manuel nije samo golman. On je pokretač cijele ekipe. On igra sve; fantastičan je golman, odličan bek, vrhunski stoper. Nevjerovatno je koliko je polivalentan igrač.Volio bih da baš on osvoji tu nagradu jer je zaslužio'', zaključio je Del Piero pa se prisjetio 2006. kad je Italija s njim osvojila naslov Svjetskog prvaka:

"Bila je to slična situacija kao i danas. Po mome mišljenje Zlatnu loptu je trebao dobiti Gigi Buffon, no kako  ju je ipak dobio drugi moj suigrač Fabio Cannavaro, nisam bio baš nešto previše tužan", rekao je Del Piero.
 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.