NOGOMET

Odlazak velike 10

VELIKANI Huan Roman Rikelme završio igračku karijeru

E. Ma.

27.1.2015

Na žalost svakog ljubitelja fudbala, u igračku penziju otišao je Huan Roman Rikelme (Juan Riquelme), 36-godišnji argentinski velikan, jedan od posljednjih autentičnih „desetki" na svijetu.

Fudbaler koji je lopte dijelio kao rukom, "prodavao finte" najviše u dresu Boke juniors, imao je ponude iz MLS lige i s Bliskog istoka, mogao je u Sero Portenju postati najplaćeniji igrač u historiji paragvajskog fudbala, no odlučio je da kaže "dosta"!

Magični potezi

- Odlučio sam da je kraj. Sada ću biti samo navijač i odlaziti na stadion da patim i da se radujem kao i ostali navijači. Maksimalno sam uživao u fudbalu i dobio mnogo od njega. Nadam se da su i navijači uživali u mom fudbalu. Sada za mene počinje novi život - objavio je Rikelme.

Argentinac je bio rijedak preostali primjerak klasične "desetke", fudbalera koji je druge činio boljima. U njegovim nogama ležala je sudbina ekipe, "brz u glavi", fantastičan izvođač slobodnih udaraca, ratovao je na sredini terena izluđujući magičnim potezima protivnike.

U danu kada je otišao dobio je priznanje kao fudbalski besmrtnik - najvažniji igrač u historiji Boke juniors, klubu u kojem je karijeru gradio i veliki Dijego Armando Maradona (Diego).

Rikelme je 1996. došao u Boku i za šest godina na Bombonjeri osvojio tri titule prvaka Argentine, dva trofeja šampiona Južne Amerike, Svjetsko klupsko prvenstvo. Zov Evrope je bio prejak i prešao je u Barcelonu, mada je bio na meti brojnih klubova.

Miljenik Bombonjere

U katalonskom klubu nije uspio. Proslijeđen je Viljarealu s kojim je napravio malo čudo. Tu je pokazao svu svoju genijalnost. Postao je admiral "Žute podmornice" i maestralno je vodio tim do polufinala Lige prvaka 2006. Godinu kasnije vratio se u Boku i do jula 2014. opet su podrhtavale tribine Bombonjere dok se čekala nova majstorija miljenika koga su nazivali "Lijeni čarobnjak".

Karijeru je završio kao član Argentinos juniorsa, gdje je na 15 mečeva postigao tri gola.

Važniji trofeji

5 puta šampion Argentine

3 titule prvaka Južne Amerike

1 trofej Svjetskog klupskog prvenstva

2 Intertoto kupa s Viljarealom

4 puta proglašen za najboljeg igrača Argentine

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.