NOGOMET

Vranješ: Hvala Sušiću, reprezentacija BiH bila mi je jedina radost

Potpis za Gaziantepspor označio kraj agonije fudbalera

Autor:M. TANOVIĆ

4.2.2015

Bio je 11. maj 2014. godine kada je Ognjen Vranješ zabilježio posljednji klupski nastup. Niti sam bio svjestan da je utakmica protiv Bešiktaša, koju je tada igrao u dresu Elazigspora, bila posljednja prije početka osmomjesečne agonije tokom koje ga je u životu održavala samo reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, Vranješ je nakon ispadanja Elazigspora iz prve turske lige napustio klub, ali nije mogao potpisati ugovor ni za koga jer su mu Turci pravili probleme, ne želeći raskinuti ugovor s njim. Na kraju, bitka je završila i Ognjen je postao slobodan igrač. Mada se dovodio u vezu s nekoliko klubova, te nakratko bio i član Pribrama (za koji zbog problema s papirima nije odigrao nijedan meč), na kraju se vratio u Tursku, gdje je potpisao za Gaziantepspor.

Mogao se inatiti

- Evo upravo sam završio trening s novom ekipom i raspadam se!- rekao nam je kroz smijeh Vranješ, nakon čega je nastavio:

- Ne, nisam u lošoj formi, jer sam sve vrijeme kako sam bio bez kluba radio sa svojim kondicionim trenerom. Iscrpio me put u Kinu, gdje sam trebao potpisati ugovor s Pekingom.

No, putovanje se završilo loše.

- S Kinezima sam imao potpisan predugovor i otišao sam u Peking da potpišem pravi. Međutim, na prvom treningu trener mi je rekao da ne želi mene, već nekog svog fudbalera s kojim, valjda, ima tal. S obzirom na to da sam imao predugovor, mogao sam se inatiti, potpisati ugovor i onda, vjerovatno, sjediti na klupi, ali nisam to želio, pa sam se vratio - priča 25-godišnji fudbaler.

Poznat treneru

Ipak priznaje da je bolje što je ostao u Evropi.

- Svakako. O klubu znam dosta, jer je prije mene ovdje bio Haris Medunjanin. Trener Gaziantepspora me dobro poznaje jer mi je šef u Elazigsporu, tako da znam šta da očekujem od njega. Ovdje sam lijepo primljen, svi su ljubazni i klub dobro stoji. Imamo ambiciju da zaigramo u Evropskoj ligi, a vidjet ćemo koliko ću im pomoći - kaže Vranješ.

Ognjen je bez kluba bio osam mjeseci. O tom periodu kaže da ga nikada ne bi ponovio.

- Nije mi bilo svejedno. Proživljavao sam težak period. Moram zahvaliti Safetu Sušiću što me, i kada nisam imao klub, zvao u reprezentaciju, što mi je bila jedina radost - kaže Vranješ.

Zvao ga Baždarević

Mada je naš stoper, jer nije imao klub, pao u drugi plan, novi selektor Mehmed Baždarević zvao ga je.

- Pitao me gdje sam i jesam li našao novi klub, što je lijepo od njega. Nadam se da ću u dresu Gaziantepspora zaslužiti i njegov poziv - kaže Ognjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.