NOGOMET

Najbolji fudbaler svijeta slavi 30. rođendan: Evo 20 stvari koje niste znali o Ronaldu

Dobio ime po Reaganu, operisao srce, izbačen iz škole...

(N. K.)

5.2.2015

Fudbaler Reala i najbolji igrač svijeta Portugalac Cristiano Ronaldo danas slavi 30. rođendan.

Ronaldo je rođen 5. februara 1985. godine u mjestu Funkal na ostrvu Madeira. On je u mlađim kategorijama igrao za Andorinhu, Nacional, Sporting, a 2003. je napustio Portugal i prešao u Manchester United. Ronaldo je od 2009. član Reala.

Ovo su neki detalji koje niste znali o najboljem fudbaleru svijeta.

sporting-ronaldo-196819-sporting-ronaldo-2002-jpg-t-1539922566-w-640-h-360-quality-95-cropto-top

1. Ronaldo je dobio ime po bivšem predsjedniku SAD. Puno ime fudbalera Reala je Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Cristianov otac bio je veliki fan bivšeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana i zbog toga je odlučio da pored imena Cristiano doda i Ronaldo.

2. Ronaldo je maza u porodici. On je najmlađi član porodice Aveiro. Ima starijeg brata i dvije starije sestre, s kojima je dijelio sobu dok je odrastao.

3. Ronaldu je bio nadimak Plačljivko dok je bio dijete, jer je umio da se rasplače dok je igrao fudbal, ako doda saigraču loptu, a ovaj ne postigne gol.

4. Ronaldo je izbačen iz škole, jer je napao profesora. On je izbačen iz škole s 14 godina zato što je stolicom gađao profesora "koji ga nije poštovao".

5. Ronaldo je u 15. godini imao operaciju srca. Ronaldo je s 15 godina bio podvrgnut laserskoj operaciji srca, jer je imao problem koji je mogao da ga udalji od fudbala.

6. Ronaldo je zbog oca alkoholičara prestao je da pije alkohol. Ronaldov otac je bio alkoholičar, ali je odbijao da se liječi. Ronaldov otac je umro 2005. godine od posljedica alkohola.

manchester-united-cristiano-ronaldo-best-times

7. Igrao je za Sporting protiv Partizana 2002. godine u Beogradu na revanš utakmici Kupa UEFA. Partizan je pobijedio u gostima Sporting 3:1, a u Beogradu poslije produžetaka bilo je 3:3.

8. Ronaldo je 2003. nuđen Birminghamu, a onda je prešao u Manchester United.

9. U Unitedu je dobio dres s brojem sedam koji su nekada nosili brojni velikani ovog kluba.

10. Kada je u Manchester došao s 18 godina bio je mršav, a onda je uz pomoć posebnog režima vježbi Alexa Fergusona dobio mišićnu masu.

11. Ronaldove suze obišle svijet. Grčka je 2004. osvojila EP, pošto je u finalu pobijedila Portugal 1:0. Ronaldo je plakao kao kiša zbog poraza, a njegove suze su obišle svijet.

12. Skandal s Rooneyjem. Na SP 2006. u Njemačkoj Portugal i Engleska su igrale u četvrtfinalu, a Ronaldo je tražio od sudije da pokaže crveni karton Wayneu Rooneyu. Ronaldo i Rooney su igrali za United, a poslije ovoga odnos između dvojice igrača bio je na ivici korektnosti.

13. Ronaldo je 2009. prešao u Real za 94 miliona eura.

14. Sina je nazvao po sebi. Ronaldo je 3. jula 2010. dobio sina kojeg je nazvao po sebi, Cristiano Ronaldo Junior. Identitet majke nikada nije otkriven.

15. Ronaldo ima muzej posvećen sebi. U Ronaldovom rodnom gradu Funkal postoji muzej koji sadrži njegove trofeje, medalje, rijetke fotografije i mnoge druge stvari vezane za fudbalera.-

16. Ronaldo se bori se protiv vanzemaljaca. On je u decembru 2011. godine pokrenuo igricu u kojoj je upravo Ronaldo protagonista koji se bori protiv invazije vanzemaljaca.

17. Ronaldo je najpraćeniji sportista na Twitteru sa 33.319.323 sljedbenika. On na toj društvenoj mreži "prati" samo 91 profil.

18. Veliko rivalstvo između Ronalda i Argentinca Lionela Messija. Iako ih mediji svađaju i tvrde da postoji netrpeljivost između njih oni su veliki prijatelji. Ronaldov sin Cristiano Junior je fan fudbalera Barcelone Lionela Messija.

19. Ronaldo je prije nekoliko sedmica raskinuo višegodišnju vezu s ruskom manekenkom, piše Kurir.

20. Ronaldo je tri puta u karijeri osvojio "Zlatnu loptu" za igrača godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.