NOGOMET

Mario Vrančić u društvu djevojke Adne predao zahtjev za bh. pasoš

Ekipa "Dnevnog avaza" u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu

B. ŠIŠIĆ

19.2.2015

Fudbaler njemačkog Paderborna Mario Vrančić, potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine, stigao je prije dva dana u Frankfurt, gdje je, kako saznaje "Dnevni avaz", ušao u prostorije Generalnog konzulata BiH i predao potrebne dokumente da bi dobio pasoš.

S novim putnim ispravama, Vrančić će imati priliku da zaigra za Bosnu i Hercegovinu. U Konzulatu u Frankfurtu u društvu Vračića bila je njegova djevojka Adna Hodžić iz Banje Luke, s kojom je u vezi sedam godina.

Jedna i jedina

Domaćini u Konzulatu BiH bili su im generalni konzul Dževad Šaldić, sekretar Konzulata Kenan Kovačević i šef osiguranja Sead Džaferbegović Ata.

- Imao sam najprije državljanstvo BiH pa sam se onda ispisao i uzeo državljanstvo Njemačke. No, nisam se nadao da će moja karijera krenuti ovakvom uzlaznom putanjom i da ću biti tema interesiranja Nogometnog saveza BiH. Zbog toga sam donio definitivnu odluku da se ispišem iz državljanstva Njemačke i da ponovno uzmem državljanstvo moje države BiH i da u džepu imam pasos naše jedne i jedine domovine - pojasnio nam je Vrančić svoju želju da zaigra za "Zmajeve", dok je konzulu Šaldiću na poklon predao dres Paderborna.

Prema informacijama do kojih smo došli, Vrančić će u roku od nekoliko dana dobiti pasoš Bosne i Hercegovine, a onda će Nogometni savez BiH od Svjetske nogometne federacije (FIFA) tražiti sportski pasoš za igrača Paderborna.

vrancic-konzulat-19

Džaferbegović, Vrančić, Kovačević, Šaldić: Uskoro pasoš za potencijalnog bh. reprezentativca

- Nadam se da ću pasoš dobiti što prije, jer imam veliku želju da odmah zaigram za BiH. Naravno, ukoliko me novi selektor Mehmed Baždarević pozove - kazao je Vrančić.

Inače, Mario Vrančić prvi put je zaigrao kada mu je bilo pet godina. Nogometnu karijeru počeo je graditi u Keselštadu, gdje je živio s roditeljima. Nakon izvjesnog vremena, roditelji su mu se preselili u Majnc pa je tako mladi Vrancic 2002. počeo igrati za prvu ekipu.

U Paderbornu je već dvije i po godine, ima status trećeg kapitena i u svakoj utakmici je na terenu. Njegov stariji brat Damir Vrančić  je fudbaler Braunšvajga, koji je do prije godinu bio, također, u  Bundesligi.

- Izgleda da je došlo vrijeme da se zamijenimo pa da i ja malo osjetim tu neku draž Bundeslige. Bitno je naglasiti da sam imao punu podršku kako roditelja, tako i brata kada sam donio odluku za zaigram za BiH - rekao nam je Vrančić.

Prema njegovim riječima, reprezentacija BiH ima realne šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo u Francusku.

Upoznao Ibiševića

Na pitanje ima li kontakata i druži li se s nogometašima koji su iz BiH, a koji igraju za njemačke klubove, Vrančić nam je rekao:

- Kada smo igrali utakmicu protiv Štutgarta, poslije sam malo razgovarao s Vedadom Ibiševićem. On je zaista odličan tip i odličan nogometaš. Malo više kontakata privatno imam s Erminom Bičakčićem, a njega sam prvi put upoznao preko brata Damira - kazao je Vrančić.

BiH je moja domovina

Zahvaljujući Paderbornu za koji igra, ime Marija Vrančića iznenada se počelio spominjati pa se i selektor Baždarević zainteresirao za ovog mladog i uspješnog fudbalera iz Bosanskog Broda.

- Niko od mene ne bi bio sretniji da zaigram za "Zmajeve", jer je BiH moja domovina. Bez obzira na to gdje živio, onaj bosanski duh, poštenje i srčanost uvijek su u meni - dodao je Vrančić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.