NOGOMET

Spahić sjajan u pobjedi Leverkusena, Monaco pokorio "Emirates"!

Osmina finala Lige prvaka

D. Kovač

25.2.2015

Završena su dva preostala meča prvih utakmica osmine finala Lige prvaka. Njemački Bayer Leverkusen, za koji nastupa naš reprezentativac Emir Spahić, je na domaćem terenu slavio protiv viceprvaka Atletica iz Madrida minimalnim rezultatom 1:0, dok je Arsenal na svom terenu od Monaca iznenađujuće poražen sa 1:3.

Bayer Leverkusen - Atletico Madrid 1:0

Njemački tim znatno je više pokazao u večerašnjem susretu i zasluženo pobijedio minimalnim rezultatom. Jedini gol na susretu postigao je Calhanoglu u 57. minuti, nakon sjajnog pasa Bellarabija. Od 77. minute gosti su bili u još goroj situaciji, jer je Tiago zbog drugog žutog kartona morao napustiti teren.

Odličnu partiju pružio je bh. reprezentativac Emir Spahić, koji je u prvom poluvremenu napravio najveći broj preciznih dodavanja (15). Vrijedi napomenuti da je u 26. minutu upravo Spahić mogao dovesti svoj tim u vodstvo, ali je njegov šut završio na mjestu gdje se spajaju stativa i prečka. U svakom slučaju, vrijedna pobjeda tima našeg "Zmaja" pred revanš susret u Madridu.

Arsenal - Monaco 1:3

Kneževi iz Monaca iznenađujuće su večeras na gostovanju savladali Arsenal sa visokih 1:3. Iako se komotno može reći da je domaći tim većinom susreta dominirao i bio bolji u gotovo svim segmentima igre, gosti su bili ti koji su češće pronalazili put do mreže domaćeg gola. Strijelci za Monaco bili su Kondogbia u 38., Berbatov u 53. i Ferreira Carrasco u trećoj minuti sudijske nadoknade, dok je gol utjehe za londonski klub postigao Oxlade-Chamberlain u prvoj minuti sudijske nadoknade.

Monaco će tako na domaćem terenu u revanšu imati sigurno znatno lakši posao nego što su u tom klubu očekivali. S druge strane, igrači Arsenea Wengera razočarali su domaće navijače s obzirom na činjenicu da se njihov klub nalazi u sjajnoj formi. U svakom slučaju, pred Arsenalom će biti težak ispit u uzvratnoj utakmici.

Na našem portalu ste mogli uživo pratiti tekstualni prenos utakmica iz Njemačke i Engleske

 

90+3' GOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Monaco povećava vodstvo na 1:3
 
90+1' GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Arsenal smanjuje na 1:2. Strijelac je Alex Oxlade-Chamberlain. On je pokupio odbijenu loptu i sa ruba šestnaesterca uputio udarac koji ulazi u gol uz desnu stativu
 
83' Alexis Sanchez pucao je sa ruba šesnaesterca nakon kornera, ali je lopta otišla lijevo od gola Kneževa iz Monaca
 
77' Novi problemi za Atletico Madrid, koji će, osim što ima nepovoljan rezultat, do kraja utakmice igrati sa igračem manje. Naime, drugi žuti karton zaradio je Tiago
 
76' Monaco i dalje odolijeva napadima Arsenala, koji će, kako stvari stoje, pretrpjeti poraz na domaćem terenu. Podsjećamo, engleski tim je u posljednjih 12 susreta u svim takmičenjima zabilježio 10 pobjeda uz samo dva poraza
 
74' Drmić je imao sjajnu priliku da udupla vodstvo Leverkusena. Međutim, njegov mlak šut hvata golman Atletica
 
64' Kneževi i dalje imaju prednost od dva gola, iako Arsenal dominira u svim segmentima igre. Međutim, domaći nogometaši uputili su samo jedan šut u okvir gola, u odnosu na tri šuta Monaca. Arsenal ima znatno veći posjed lopte od Monaca (58:42).
 
berbatov
Foto: Twitter (Slavlje Berbatova)
 
57' GOOOOOOOOOOOOOL! Leverkusen dolazi do vodstva! Strijelac je Calhanoglu! Bellarabi je odlično dodao loptu u šesnaesterac, gdje ju je primio Calhanoglu, koji je loptu zakucao pod prečku.
Leverkusen - Atletico 1:0
 
 
53' GOOOOOOOOOOOOOL! Monaco uduplava vodstvo. Gol je postigao Berbatov! Fabinho je odigrao dodavanje koje je pokupio Berbatov i unutar šestnaesterca šutirao loptu, koja odlazi pored lijeve stative
 

 

 
51' Dalekometni šut Garcie, koji odlazi pored lijeve stative gola domaćeg Leverkusena
 
47' Sjajna prilika za Arsenal na samom početku drugog dijela. Giroud je dočekao centaršut u šesnaestercu i pucao po golu, ali je bio neprecizan
 
46' Počela su druga poluvremena na oba susreta
 
untitled-3
Foto: Twitter (Rezultati nakon prvog dijela)
 
45+2' Sjajna prilika za Atletico, no nema gola. Okončano je poluvrijeme i u Leverkusenu. Bayer - Atletico 0:0
 
45' Gotovo je prvo poluvrijeme u Londonu. Gostujući sastav golom Kondogbije iz 38. minute vodi rezultatom 0:1.
 
 
45+1' Sjajna prilika za domaći Leverkusen! Nakon kornera glavom je šutirao Son, ali je lopta pogodila jednog od igrača Atletica i otišla pored gola
 
45' Igrač gostujućeg sastava Elderson zaradio je žuti karton. Monaco i dalje vodi na "Emiratesu" sa 0:1
 
42' Druga izmjena u gostujućem sastavu. Garcia je u ekipi Atletico Madrida ušao umjesto Nigueza, a prethodno je Gamez zamijenio Siquieru
 
kondogbia
Foto: Twitter (Slavlje Kondogbie nakon eurogola na "Emiratesu")
 
38' GOOOOOOOOOOOOL! Kondogbia dovodi Monaco u vodstvo. Nakon što je pucao snažno s velike udaljenosti, lopta je pogodila nekoga od igrača. Golman Arsenala Ospina bio je nemoćan, jer je lopta promijenila smjer. Arsenal - Monaco 0:1
 
36' Papadopoulos (Leverkusen) dobija žuti karton zbog žustrog starta nad igračem iz gostujućeg sastava
sut-spahica
 
Foto: Twitter (Panterska parada golmana Atletica nakon šuta Spahića)
 
33' Precizan pas primio je Alexis Sanchez i odmah pucao prema golu Monaca. Međutim, nije bio dovoljno precizan i lopta je prošla nekoliko centimetara iznad prečke
 
32' Leverkusen nastavlja sa napadima. Nova prilika za domaće, ali je šut Bendera blokirala domaća odbrana
 
26' Sjajna prilika za Leverkusen! Bh. reprezentativac Emir Spahić odlično je šutirao sa velike udaljenosti, ali nažalost samo pogodio mjesto gdje se spajaju stativa i prečka! Bio bi to eurogol!
 
atletico-madrid
Foto: Twitter (Ekipa Atletico Madrida)
 
25' Nova prilika za Arsenal. Giroud je skočio najviše na centaršut iz kornera i šutirao glavom, ali je lopta otišla lijevo od gola.
 
22' Prvi žuti karton na utakmici u Leverkusenu zaradio je nogometaš Atletica Tiago zbog neugodnog starta nad domaćim igračem na sredini terena
 
20' Joao Moutinho isprobao je svoj šut, ali je lopta odletjela lijevo od gola Arsenala.

20' Domaći Leverkusen do sada je pokazao znatno više od aktuelnih viceprvaka Evrope. To pokazuje i znatno viši posjed lopte u korist domaćina (67:33).

14' Arsenal je nametnuo svoj tempo igre, o čemu svjedoči i trenutni posjed lopte od 63 naprema 37 posto. Domaći su do sada izveli dva kornera, a Kneževi nijedan.

arsenal

Foto: Twitter (Ekipa Arsenala)

13' Leverkusen pritišće. Sjajnu priliku imali su domaći igrali, ali Mandžukić raščišćava sa gol linije.

6' Na "Bayareni" za sada nema većih uzbuđenja.Kapiten domaćih Bender pokušao je sa 20-ak metara, ali njegov šut otišao je daleko od desne stative golmana Moye.

2' Arsenal je dobro otvorio susret. Welbeck je već na samom početku imao dobru priliku, no nije bio precizan i njegov šut odlazi preko gola.

20:45 Susreti su počeli.

20:38 Poznati su i sastavi timova koji će koplja ukrstiti na "BayAreni". Navijače širom BiH sigurno može radovati činjenica da će od prve minute za domaći tim zaigrati i bh. reprezentativac Emir Spahić.

Leverkusen: Leno, Spahić, Hilbert, K. Papadopoulos, Wendell, Bender (C), Hakan Çalhanoğlu, Castro, Bellarabi, Son Heung-Min i Drmić.

Atletico Madrid: Moyà, Godín, Siqueira, Juanfran, Miranda, Tiago, Griezmann, Arda Turan, Gabi (C), Saúl Ñíguez i Mandžukić.

20:35 Poznato je i početnih 11 za susret koji se igra u Londonu.

Arsenal: Ospina, Gibbs, Mertesacker (C), Koscielny, Bellerín, Özil, Santi Cazorla, Coquelin, Giroud, Alexis Sánchez i Welbeck.

Monaco: Subašić, Fabinho, Abdennour, Wallace, Elderson, Tourè, Dirar (C), João Moutinho, Kondogbia, Berbatov i Martial.

20:15 Kao što smo i navikli, u engleskom prvenstvu Arsenal redovno na tabeli gleda u leđa finansijski jačim klubovima. To nije izuzetak ni ove sezone. Topnici trenutno zauzimaju treće mjesto sa 48 bodova, sedam manje od drugog Manchester Cityja, a čak 12 od prvoplasiranog Chelseaja. Međutim, izabranici Arsenea Wengera sigurno će u večerašnji susret ući sa ogromnim samopouzdanjem, s obzirom na činjenicu da su u prethodnih 12 susreta u svim takmičenjima zabilježili čak deset pobjeda, uz samo dva poraza.

Njihov večerašnji rival je Monaco, koji se takmiči u francuskom Le Championnatu, gdje trenutno zauzima četvrtu poziciju sa 43 boda,11 manje od prvoplasiranog Olympiquea iz Lyona. Monaco je u Ligi prvaka u sezoni 2014/2015. na gostovanju zabilježio sva tri moguća znaka - i poraz, i remi i pobjedu - uz samo jedan postignuti gol. Podsjećamo, sa Zenitom je remizirao bez golova, od Benfice je poražen minimalnim rezultatom, a Leverkusena je savladao, također minimalno 1:0.

20:00 Leverkusen i Atletico do sada su u historiji međusobno odigrali dva meča u kojima nije bilo pobjednika. Podsjećamo, bili su u pitanju susreti iz sezone 2010/2011. u okviru grupne faze Evropske lige. Oba meča završena su rezultatom 1:1.

Popularni Apotekari u njemačkoj Bundesligi igraju toplo-hladno. Nalaze se na nezavidnom šestom mjestu sa 33 boda, čak 22 manje od prvoplasiranog Bayerna. Međutim, s obzirom da im Schalke 04, koji se nalazi na četvrtom mjestu, a koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka, bježi svega dva boda, i dalje se mogu nadati da će i naredne sezone zaigrati u najelitnijem nogometnom takmičenju Starog kontinenta.

S druge strane, njihov večerašnji protivnik Atletico Madrid, aktuelni prvak Španije i viceprvak Evrope, nalazi se u sjajnoj formi, što potvrđuje i trenutno treće mjesto na tabeli španskog prvenstva (53 boda), gdje za vrat puše drugoplasiranoj Barceloni (56). U Atleticu se nadaju da bi i ove godine mogli ponoviti prošlogodišnju sezonu iz snova.

19:45 Večeras su od 20:45 sati na programu dva preostala meča prvih utakmica osmine finala Lige prvaka. Njemački Bayer Leverkusen, za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, na svojoj će "BayAreni" ugostiti aktuelnog viceprvaka Evrope, španski Atletico Madrid, dok će engleski Arsenal na londonskom "Emirates" stadionu biti domaćin Monacu.

Na našem portalu možete uživo pratiti tekstualni prenos najzanimljivijih detalja sa ovih utakmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.