NOGOMET

Skraćivanje lige: kada i kako?

Članovi Izvršnog odbora danas raspravljaju o važnim temama

M. TANOVIĆ

26.2.2015

Kakav će prijedlog o skraćivanju Premijer lige Bosne i Hercegovine biti upućen na glasanje delegatima Skupštine Nogometnog saveza BiH i ko će popuniti jedino preostalo upražnjeno mjesto u stručnom štabu reprezentacije naše zemlje, najvažnija su pitanja na koja bi danas trebali odgovoriti članovi Izvršnog odbora bh. kuće fudbala.

Na dnevnom redu sjednice, koja će se održati u Trening-centru NSBiH u Zenici, članovi će na stolu imati nekoliko tema, ali se ove dvije izdvajaju kao najznačajnije.

Nekoliko prijedloga

Skraćivanje lige tema je koju godinama zagovaraju svi razboriti stručnjaci kao potez koji bi popravio kvalitet takmičenja, ali tema koja nikada nije dobila podršku članova IO-a NSBiH i skupštinskih delegata da bi bila i izglasana. No, sada bi trebalo biti drugačije. Klima na fudbalskom podneblju BiH se promijenila pa sada skraćivanje lige podržavaju svi. Pitanje je samo - kako je skratiti.

Komisija u sastavu Darko Ljubojević, Nurdin Peštalić i Josip Bevanda, kojoj je IO NSBiH dao zadatak da sačini nekoliko prijedloga o skraćivanju lige, danas će članovima iznijeti svoje ideje, a jedna od njih trebala bi dobiti podršku da bude upućena Skupštini NSBiH na usvajanje.

Bolji je domaćin

- Postoje dvije grube varijante. Jedna je da odmah, od sezone 2016/2017., liga broji 12 klubova, a druga je da te sezone idemo na 14, a sezonu poslije na 12 klubova. Također, postavlja se pitanje kako organizirati takmičenje sa 12 ekipa. Hoće li to biti trokružni sistem, u kojem će u trećem krugu prednost domaćeg terena imati bolje plasirane ekipe na tabeli, ili, pak, da napravimo dvije grupe od po šest ekipa, podijeljene na ligu za prvaka i ligu za opstanak, tek treba utvrditi. Vidjet ćemo šta će danas reći članovi Odbora, ali svi očekujemo da jedan prijedlog prođe na sjednicu Skupštine - kaže Ljubojević.

Ako bude izglasano, skraćivanje lige implementirat će se u sezoni 2016/2017. s obzirom na to da Statut nalaže izmjene sistema takmičenja najmanje godinu prije početka sezone. No, postoji mogućnost da to bude u sezoni 2017/2018., što predlaže Fudbalski savez Republike Srpske.

Konačno i imenovanje trenera golmana

Članovi bi, konačno, trebali imenovati trenera golmana reprezentacije BiH. Nakon što je dao podršku izboru Mehmeda Baždarevića za selektora, Odbor je u stručni štab imenovao Stefana Žilina (Stephane Gilli), Igora Jankovića i Dragana Perića, ali ne i trenera golmana. Nakon dvije sjednice na kojima nije pronašao rješenje, Odbor bi danas konačno trebao staviti tačku i na tu temu.

Na tapetu izmjene Statuta

Osim ove dvije, članovi Odbora raspravljat će o još nekoliko manje interesantnih tema, a izdvaja se ona o dopunama i izmjenama Statuta Saveza. Nogometni savez BiH pokrenuo je proceduru da se pojedine stavke Statuta koje je "pregazilo vrijeme", promijene, ali ništa krucijalno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.