NOGOMET

Liverpul se vraća na mjesto najveće sreće

EVROPSKA LIGA Večeras se igraju revanš-mečevi šesnaestine finala

A. Č.

26.2.2015

Nakon večerašnjih 16 utakmica, bit će poznati učesnici osmine finala drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja - Evropske lige. Posebnu noć očekuju navijači slavnog Liverpula, koji se vraćaju na mjesto najveće sreće. 

Sustigli 0:3

Olimpijski stadion Ataturk fanovima Liverpula zauvijek će ostati u najljepšem sjećanju kao poprište jedne od najvećih utakmica u historiji fudbala. Liverpul je tada, 2005. godine u finalu Lige prvaka protiv Milana, sustigao 0:3 sa poluvremena i osvojio peti naslov prvaka Evrope, pobijedivši na penale.

Večeras će, pak, igrači Brendana Rodžersa pokušati sačuvati 1:0 iz prvog susreta protiv Bešiktaša i tako donekle spasiti sezonu u evropskim takmičenjima. “Redsi” su neporaženi u posljednjih sedam utakmica u svim takmičenjima i na tome grade svoj optimizam, dok je Bešiktaš, koji će utakmicu igrati na "tuđem" terenu, ispustio proteklog vikenda čelnu poziciju u Turskoj, izgubivši sa 0:1 od Eskišehira.

- Želimo započeti novi pobjednički niz od ove utakmice. U prethodne dvije nismo bili dovoljno dobri, agilni niti smo pokazali borbenost koju, inače, pokazujemo. Zato protiv Liverpula očekujem od svih mojih igrača da budu mnogo više "unutra" nego što je to bio slučaj u posljednje vrijeme - kazao je trener Bešiktaša i nekadašnji selektor Hrvatske Slaven Bilić.

Prvo finale

Drugi derbi šesnaestine finala igrat će se u Firenci, gdje domaća Fiorentina dočekuje Totenhem. U prvoj utakmici bilo je obećavajućih 1:1 za italijanski tim, a engleski će biti pod još većim testom s obzirom na to da samo nekoliko dana poslije protiv Čelzija na Vembliju igraju finale Liga kupa. Ekipa iz Firence neporažena je u deset posljednjih utakmica, ali se "Pijetlovi" uzdaju u Herija Kejna (Kane).

- Očekuje nas vrlo teška utakmica, jedna od najtežih ove sezone. Ovo je prvo finale koje nas očekuje u samo četiri dana. Znamo da u narednu fazu može proći samo jedan tim, drugi vrlo kvalitetan će ispasti. Također znamo da moramo zabiti gol na vrućem gostovanju, ali smo uvjereni da to možemo. Puni smo samopouzdanja - kazao je trener Totenhema Mauricio Poketino (Pochetino).

Među zanimljivijim utakmicama su i one između Fejenorda i Rome, gdje ekipa našeg Miralema Pjanića traži pobjedu ili remi od 2:2 pa naviše, zatim između Borusije Menhengladbah i Sevilje te Intera i Seltika.

"Isus" čuva Brendana

Fudbaleri Liverpula nisu izgubili od kada se na mečevima počeo pojavljivati navijač koji je prerušen u Isusa Krista.

Prvi put to se desilo 21. decembra prošle godine na utakmici između Liverpula i Arsenala (2:2). Liverpul je prije tog meča bio na 11. mjestu, a onda je počeo uspon i serija bez poraza. 

Policija spremna u Roterdamu

Navijači Fejenorda izazvali su prethodne sedmice haos u Rimu, zbog čega policija u Roterdamu strahuje od odmazde pristalica Rome.

Organi reda i mira u Roterdamu preduzimaju, zato, opsežne sigurnosne mjere uoči večerašnjeg revanša. Navijači Fejenorda su se uoči prvog meča, koji je završen sa 1:1, sukobili sa policijom i oštetili historijski centar Rima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.