NOGOMET

Riad Bajić: Nogometaš od 1.000.000 KM koji se vozi gradskim prijevozom

Talentirani igrač Željezničara

Autor:D. ZEBA

15.3.2015

Odličnim igrama, ali i golovima u dresu Željezničara, dvadesetogodišnji Riad Bajić osvojio je simpatije navijača tima s Grbavice, a prema svemu sudeći, mogao bi se naći i na širem spisku selektora Mehmeda Baždarevića, koji je hvalio ovog ofanzivnog nogometaša.

Širi spisak

- Svi znamo šta za svakog sportistu znači dres reprezentacije BiH, o tome se mašta i sanja. Ako se nađem na širem spisku selektora Baždarevića, to bi mi bilo veliko priznanje za moje igre. Biti pored takvih ime, za mene je izuzetna čast, a i ako ne dobijem priliku, igrat ću za mladu reprezentaciju, gdje očekujem pristojnu minutažu. Nigdje ne žurim. Neka sve ide svojim tokom - kaže Bajić.  

Da igra u odličnoj formi, potvrđuje i činjenica da se Bajić, nakon 16 odigranih kola, nalazio na vrhu liste strijelaca Premijer lige BiH sa devet postignutih golova, ispred Vagnera (Wagner) iz Širokog Brijega i Steve Nikolića iz Zrinjskog.

- Velika mi je želja da igram i postižem golove. U pobjedi nad Olimpicom postigao sam odličan pogodak iz slobodnog udarca. Nadam se da će ih biti još u plavom dresu i da će Željo osigurati učešće u Evropi naredne godine - ističe Riad, koji je poznat po jakom i preciznom udarcu lijevom nogom.

Rođen je 6. maja 1994. godine u Sarajevu. Od djetinjstva je pokazivao veliki interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Prvi trening odradio je 2003. pod vodstvom Muniba Agovića. Stepenicu po stepenicu probijao se talentom, ljubavlju prema nogometu i upornošću, a stručnjaci mu predviđaju blistavu budućnost.

Uredna karta

- Živim na Alipašinom Polju tako da sam od malih nogu navijač Želje i plava boja mi je oduvijek bila u krvi. Ljubav prema nogometu naslijedio sam od oca Mirsada i amidže Jasmina. Prošao sam kompletan omladinski pogon, a u mojoj generaciji stasali su i Haris Hajradinović, Nermin Zolotić, Armin Hodžić... Naravno, moje ambicije su vezane uz Želju, s kojim imam ugovor do 2018. godine - kaže talentirani nogometaš.

Iako je njegova tržišna vrijednost skoro 1.000.000 KM, zanimljivo je da Riad još nema vlastiti autmobil i da često na treninge na Grbavicu dolazi tramvajem ili trolejbusom.

- Odrastao sam u prosječnoj porodici i nikada nisam, pa ni sada, bio gladan automobila. Ne sanjam o nekim bjesnim Ferrarijima, Porscheima... Nije me stid doći na trening gradskim prijevozom. Kao i svi odgovorni građani, imam urednu kartu i pokažem je kada dođu revizori. To je za mene sasvim normalno i prirodno. Povremeno od oca posudim njegov Ford Focus - kaže Bajić.

Od narednog ugovora, kako kaže, planira sebi kupiti automobil, ali se i dijelom pokušati revanširati roditeljima Mirsadu i Adisi.

- Odrastao sam u dobroj familiji i sigurno mogu reći da me ništa, pa ni novac, ne može promijeniti. Naravno, to je teško. Roditelji su mi u životu pružili mnogo i nadam se da ću biti u mogućnosti da im vratim barem dio. Uvijek su se trudili i iznad svojih mogućnosti da imam sve što mi je potrebno za treniranje. Oni su mi, uz sestru Irmu, uvijek bili najveća podrška - kaže Riad.

Na utakmicama ga često bodri i djevojka Sanita, s kojom je u vezi osam mjeseci.

- Za sada se dobro slažemo. Drago mi je kada me bodri, to mi daje dodatnu energiju na zelenom terenu - kaže nogometaš Željezničara.

Uzor mi je bio i ostao Ronaldo

- Uzor mi je bio i ostao Ronaldo, ali ne Portugalac nego onaj pravi, iz Brazila. To je stvarno fenomenalan igrač. Naravno, od naših nogometaša, to je Edin Džeko. Svi znamo kakav je Dijamant napadač, bilo bi odlično da zaigram zajedno s njim u repki - kaže Bajić.

Navijač Real Madrida

Od najjačih liga na svijetu, najdraža mu je španska, jer je navijač Real Madrida.

- “Kraljevski klub” mi je odmah iza Želje. Nažalost, sada su u maloj krizi, koja, nadam se, neće dugo trajati pa će se vratiti pobjedama - kaže Riad.


Ako se nađem na širem spisku selektora Baždarevića, to bi mi bilo veliko priznanje za moje igre

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.