NOGOMET

Juventusu se u strahu od "osvete" vraćaju oduzete titule

Nakon što je Luciano Moggi oslobođen na sudu

Al. Ti.

1.4.2015

Prošli mjesec se desilo čudo kada je u Italiji oslobođen Luciano Moggi, nekadašnji sportski direktor Juventusa zbog poznate afere Calciopoli.

Podsjećanja radi, Juventus je zbog te afere izbačen u Seriju B, a oduzeta su mu i dvije titule prvaka Italije. Ipak optužba protiv tadašnjeg direktora Stare dame za prevaru i zavjeru protiv nogometa u Italiji je pala u vodu na Vrhovnom sudu.

Navijači Juventusa nikad nisu odustali od te dvije titule i sada će, čini se, konačno doći na svoje. Ona iz 2005. nije dodijeljena nikome, a ona iz 2006. predana je Interu iako je bio tek treći u prvenstvu (drugoplasirani Milan je kažnjen s 30 bodova, a Juventus izbačen u drugu ligu).

"Juventus je bez ikakve dileme bio najjači klub na travnjaku. Osvojio je 32 Scudetta, ekipa nije nikom ništa otela i nije trebala dodatnu pomoć i to kažem kao stari Interista'', kaže ovih dana Carlo Tavecchio, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza.

Carlo Tavecchio najavio je kako će se Juventusu vratiti oduzete titule iz 2005. i 2006. godine. Za to neće biti problema pogotovo ako Juventus odustane od najavljene tužbe od čak 443 miliona eura odštete. Toliko su naime u Torinu izračunali da je klub izgubio zbog optužbi koje su nakon devet godina odbačene.

''Za nas je slučaj Calciopoli završen, za ostalo ćemo vidjeti. Znam samo da bi savez bankrotirao kada bi Juventusu isplatio 433 miliona eura odštete'', rekao je predsjednik saveza.

Čelnik FIGC-a je čak izjavio da je za njih Juventus bio osvajač oduzetih Scudetta i bez odluke Vrhovnog suda. Strah saveza od tužbe je očito velik, vidjet ćemo hoće li Juventus ići do kraja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.