NOGOMET

Hierro za "Avaz": Baljića je povreda zaustavila, imao bi sjajnu karijeru u Real Madridu

Legenda španskog nogometa, ikona "Kraljevskog kluba" i asistent Ancelottija

Adis MIZDRAK

17.4.2015

Legenda španskog nogometa, dugogodišnji kapiten "Furije", ikona Reala s više od 600 utakmica u dresu kluba iz Madrida, nogometaš koji je nastupao na četiri svjetska i dva evropska prvenstva, desna ruka trenera Karla Ančelotija (Ancelotti) ili, jednostavnije, Fernando Hijero (Hierro).

hiero-trofej-17

Tokom impresivne karijere osvojio je 16 trofeja  

Upravo ovaj nogometaš, jedan od najboljih na svijetu u svoje vrijeme, govorio je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" o šansama Reala da odbrani trofej Lige prvaka, o španskoj reprezentaciji, nekadašnjem saigraču Elviru Baljiću, "Zmajevima"...

anceloti-hiero-17
Ančeloti i Hijero: Vrhunska saradnja

Nogometaš, koji je tokom impresivne karijere podigao ukupno 16 trofeja, rado je pristao da govori za jedan medij iz Bosne i Hercegovine. Jedan od svojih 29 golova u karijeri u dresu Španije Hijero je postigao protiv "Zmajeve" 2. juna 2001. godine u Ovijedu.

Bez predrasuda

U julu prošle godine izabrani ste za Ančelotijevog asistenta. Kako Vam se sviđa novi posao?

- Čitav život sam u nogometu. Prije Ančelotija, bio sam desna ruka Visentea del Boskea (Vicente Bosque) tako da nisam početnik. Što se tiče trenerskog posla, osjećaj je fenomenalan, pogotovo kada pobjeđuješ, a ja sam u Realu tako da pobjeda ne nedostaje.

Kakav je Ančeloti za saradnju?

- On je veliki trener zato što je veliki čovjek. Nogomet odlično poznaje, sve razumije i nema predrasuda niti straha.

Real je jedan od najvećih klubova na svijetu. Kakav je osjećaj biti dio jednog takvog kolektiva?

- Ne postoje riječi kojima bih vam mogao opisati taj osjećaj. Samo oni koji su u Realu ili su nekada bili član madridskog kluba, mogu to osjetiti. To je fenomen.

Za "Kraljevski klub" trenutno nastupa najbolji nogometaš svijeta, Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano).

- Šta reći za njega!? Vrhunski je profesionalac i vanserijski nogometaš, to je, valjda, svima poznato. Kao osoba je, također, sjajan, skroman je i pomaže mnogima. Veliki je čovjek i sportista.

Od sezone 1999. do 2002. za Real je nastupao bh. nogometaš Elvir Baljić. Sjećate li ga se i kakav je utisak na Vas ostavio?

- Naravno da se sjećam Baljića. Da nije imao kvaliteta, ne bi ni došao u Real. Nažalost, nije imao sreće. Zbog teže povrede, nije ostavio veći trag, a imao je priliku napraviti sjajnu karijeru u madridskom timu, kao što je bio slučaj s turskim klubovima dok je igrao za Galatasaraj i Fenerbahče.

Od sadašnjih reprezentativaca BiH, postoji li, prema Vašem mišljenju, igrač koji bi mogao obući dres Reala?  

- U Realu igraju najbolji, tu nema dileme. Poznajem neke od vaših nogometaša, jer ih pratim kroz evropska takmičenja, igraju za vrhunske klubove i zaista ima potencijala u njima, ne kažem to iz kurtoazije. Zato ste i bili u Brazilu, jer imate vrhunske igrače.

Historijski nastup

Znači, pratite reprezentaciju BiH. Možemo li se plasirati na Evropsko prvenstvo 2016?

- Kažem vam, igrači vam igraju u velikim klubovima. Trenutno ste u bodovnom zaostatku, ali mislim da ćete se kvalificirati na Euro. Na vama je. Bilo bi veliko razočarenje da se ne plasirate na Evropsko prvenstvo, pogotovo nakon vašeg historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Imate li neku poruku za čitaoce "Dnevnog avaza"?

- Pozdrav svima u prelijepoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Od prijatelja koji su bili u posjeti Sarajevu, čuo sam da imate prelijepu zemlju. Drago mi je da ste zagrijani za nogomet, jer ta igra spaja ljude. Nadam se da se vidimo na Euru u Francuskoj.

Želim sreću Kodri i FK Sarajevo

Svojevremeno ste vodili duele sa Mehom Kodrom, koji je u sezoni 1995/1996. nosio dres Barcelone. Sjećate li se njega i znate li da je postao trener Fudbalskog kluba Sarajevo?

- Kodro je ostavio veliki trag igrajući za Real Sosijedad. Nakon toga je igrao za Barcelonu. Bio je odličan napadač. Njemu i njegovoj novoj ekipi želim mnogo sreće i radosti.

Španija ne igra loše

Reprezentacija Španije doživjela je debakl na minulom Mundijalu u Brazilu i ispala je već u prvoj rundi takmičenja. Šta je razlog slabih igara?

- Reprezentacija Španije ne igra loše. Ipak, druge selekcije stalno napreduju i to je razlog što nismo više tako dominantni. Svjetski smo i evropski prvaci, trenutno smo u kvalifikacijama za odlazak na Euro drugi, iza Slovačke, i vidjet ćete našu snagu na Euru u Francuskoj, gdje se nadam da ćete biti i vi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.