NOGOMET

HALILHODŽIĆ Sa Japanom želim ući u historiju

Naš stručnjak o reprezentaciji zemlje izlazećeg sunca

E. JESENKOVIĆ

17.4.2015

Selektor fudbalske reprezentacije Japana Vahid Halilhodžić obećao je da će "Plave samuraje" pretvoriti u ekipu koja se nikoga neće plašiti, ali je priznao i da ga očekuje još dosta posla.

- Kao i svi timovi, ova selekcija Japana ima svoje kvalitete i mane. Moramo ispraviti neke slabosti, ali imamo dobre stvari, na koje se možemo osloniti. Tim je ispunjen talentom i entuzijazmom - izjavio je jučer bosanskohercegovački stručnjak novinarima u Tokiju, prenosi AFP.

Dvije pobjede

U prve dvije utakmice pod Vahinim vodstvom Japan je savladao Tunis sa 2:0 te razbio Uzbekistan sa 5:1.

- Igrači su ekstremno disciplinirani, vole da rade, ovo nam daje solidnu bazu za napredak. Veoma sam optimističan kad je u pitanju naš cilj, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji - dodao je Halilhodžić.

Slavni Jablaničanin na klupi Japana zamijenio je Havijera Agirea (Javier Aguirre). Meksikanac je dobio otkaz zbog optužbi za namještanje rezultata mečeva još u vrijeme dok je radio u Španiji.

Agire je angažiran poslije eliminacije sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Brazilu, gdje je Japan vodio Italijan Alberto Zakeroni (Zaccheroni).

Delikatan period

- Japanski fudbal prošao je delikatan period, ali smo napravili nekoliko promjena u metodama i, uz naporan rad, uspjeh će doći. Želim ući u historiju. Japan zovu "Plavi samuraji", a samuraji se nikoga ne boje. Tim koji pravim, nikoga se neće plašiti - kaže 62-godišnji trener.

Japan će u drugoj rundi azijskih kvalifikacija za SP 2018. igrati u grupi sa Sirijom, Afganistanom, Singapurom i Kambodžom.

Halilhodžić se nada da će staviti svoju selekciju na svjetsku fudbalsku mapu, gradeći ekipu na osnovama ranijih uspješnih nastupa na SP-u, iz 2002. i 2010., kada je Japan stigao do osmine finala.

- Realnost je surova, Japan je u svjetskim razmjerama trećerazredni tim. Neću reći da ćemo biti prvaci svijeta. Cilj je plasirati se na SP, a tamo nećemo ići kao turisti - rekao je Halilhodžić.

Poraz nije dio moje filozofije

Japanski mediji tvrde da su zvijezde poput Keisukea Honde i Šindžija Kagave, koji su prethodno podbacili na Azijskom kupu, sada u sjajnoj formi i da je to zasluga Halilhodžića.

- Samo je jedan Lionel Mesi (Messi), a ja ne tražim od njih da igraju kao Mesi, već da budu Honda i Kagava. Mentalni element definitivno je napredovao. Za mene je poraz neprihvatljiv, to nije dio moje filozofije. Osjećam se bolesno kada izgubimo, tada ne mogu ni govoriti - rekao je naš trener.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.