NOGOMET

Željezničar dočekuje Borac: Nema više prosipanja bodova

Derbi kola na Grbavici

Z. ŠARIĆ - S. KOTARAŠ

2.5.2015

Željezničar i Borac danas od 17 sati na Grbavici u Sarajevu igraju derbi 25. kola. Duel starih rivala i ovog puta je u centru pažnje, jer se oba tima bore za izlazak na evropsku scenu.

Zvuči prilično nevjerovatno, ali ekipa Željezničara je, prema jednoj statistici, ispred najvećih fudbalskih giganata - Barcelone, Reala, Bajerna, Čelzija... “Plavi” su, naime, u protekla 24 odigrana kola u Premijer ligi odigrali po 13 utakmica kod kuće i na strani i imaju više bodova osvojenih u gostima.

Bolji od velikana

Takav učinak nema nijedna od najvećih evropskih ekipa, a da sve bude dodatno neobično, to se dešava u našoj ligi, koja je do prije nekoliko godina važila za onu u kojoj je gostujućih pobjeda bilo najmanje u Evropi.

Željo je u gostima osvojio 25 bodova, a na Grbavici 24, u gostima su poraženi samo jednom, od Borca, a na svom terenu dva puta, od Zrinjskog i Sarajeva.

Ipak, ova statistika, koja, zaista, izgleda potpuno nevjerovatno ne samo za našu nego za bilo koju ligu na svijetu, ekipi s Grbavice ne znači baš previše, jer se plasman na tabeli ipak računa s ukupnim brojem osvojenih bodova, a Željezničar je sa 49  na četvrtoj poziciji.

Na Grbavici su svjesni da u preostala tri meča na svom terenu ne smiju dozvoliti sebi nijedan kiks ako žele ostati u utrci za Evropu, a prvi test vjerovatno će biti i najteži, jer će ugostiti neugodnu ekipu Borca.

Banjalučani su neporaženi napuštali Koševo i Pecaru, ali se u Želji nadaju da će poraziti rivala.

- Borac je pokazao da igra odlično u gostima i na rezultat tako da će ova utakmica biti veliki izazov za našu mladu ekipu. Želimo pobjedu, do kraja sezone svaka utakmica bit će nam izuzetno važna i moramo pokazati da smo pravi kada je najpotrebnije - rekao je Milomir Odović.

Spremni za izazov

Iako Borac dolazi nakon teške utakmice protiv Širokog Brijega, gdje je porazom od 1:2 ispao iz polufinala Kupa, trener Želje ni ne pomišlja da će biti lako.

- Pripremamo se kao da nam Borac dolazi najodmorniji, jer samo s takvim pristupom možemo do bodova. Oni imaju dosta kvalitetnih igrača, bit će izuzetno teško - kaže Odović.

Stoper Aleksandar Kosorić je optimista.

- Spremni smo za izazov i svjesni da samo uz maksimalno zalaganje možemo doći do pobjede. Ako budemo pravi od prve do posljednje minute, mislim da neće biti problema - rekao je komandant odbrane Željezničara.

U kombinaciji su svi igrači osim povrijeđenog kapitena Srđana Stanića i suspendiranog Nede Turkovića (crveni karton protiv Zvijezde), a ekipi su se priključili i juniorski reprezentativci Kerim Memija, Amir Hadžiahmetović i Dženis Beganović, koji su igrali za Bosnu i Hercegovinu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Zoran Kokot se oporavio od povrede i stručni štab se nada da će biti spreman za utakmicu.

U taboru gostiju, nakon eliminacije u Kupu BiH, ali i svega što im se u srijedu navečer dešavalo na Pecari, ističu da im je najveći problem uoči derbija psihološko stanje u kojem se ekipa nalazi.

Ako se tome doda da na Grbavici neće moći računati na Ivana Kostića, koji je dobio crveni karton po završetku utakmice sa Širokim Brijegom, te na povrijeđene Uglješu Radinovića i Miloša Žeravicu, jasno je da je trener Vlado Jagodić u veoma delikatnoj situaciji.

- Nama je ova utakmica sa Željezničarom možda i najteža u cijeloj polusezoni. Ekipa je, nakon poraza u Širokom Brijegu, potpuno prazna i to psihološko stanje nam je i najveći problem. Ipak, ne idemo u Sarajevo s bijelom zastavom, jer to nikada nismo ni radili - kaže Jagodić.

U Borcu još ističu da su neprijatno iznenađeni insistiranjem rivala na tome da se utakmica 25. kola odigra baš u subotu od 17 sati.

Bez podrške

- Razočarani smo tim njihovim insistiranjem, jer ostali polufinalisti Olimpic, Zrinjski i Široki Brijeg svoje utakmice igraju u nedjelju. Za nas bi taj dan odmora mnogo značio, ali šta sad možemo. Nastojat ćemo da odigramo što bolje i pokušati ostvariti pozitivan rezultat. Uostalom, mi nemamo šta da izgubimo na ovoj utakmici, a možemo mnogo toga da dobijemo. Svakako će nam nedostajati i podrška naših navijača i to je šteta, ali tu odluku moramo da poštujemo - zaključio je Jagodić.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.