NOGOMET

Prvo od šest finala

SARAJEVO Bordo klub nada se pobjedi nad Slavijom

A. MIZDRAK

3.5.2015

Fudbalski klub Sarajevo korača ka tituli prvaka Bosne i Hercegovine. Šest kola prije kraja, bordo klub nalazi se na čelu Premijer lige i drži konce u svojim rukama.

Potrebno je da izabranici trenera Dženana Uščuplića pobijede u preostalih šest mečeva i trofej namijenjen prvaku naše zemlje naći će se u vitrinama kluba iz Titove 38b, prvi put nakon 2007. godine.

Bez navijača

Prva od šest odlučujućih bitaka nogometaše Sarajeva očekuje danas (16 sati) u Lukavici protiv Slavije.

Katastrofalan teren, povrede Mehmeda Alispahića i Marija Barića, suspendirani Gojko Cimirot te odluka Nogometnog saveza BiH da se 25. kolo Premijer lige zbog sigurnosti igra bez gostujućih navijača, otežavaju posao bordo klubu.

No, pomisao da 540 minuta dijeli Sarajevo od titule, igračima koševskog premijerligaša dovoljan je motiv da ostave srce na terenu i pobijede.

Otkako je na klupi Sarajeva zamijenio Mehu Kodru, Dženan Uščuplić reda pobjede. Mladi stručnjak nada se da će tako biti i danas.

- Učinit ćemo sve da ne dođe do toga da nas Slavija iznenadi. Pobjedama nad Olimpicom i Širokim Brijegom vratili smo samopouzdanje i želimo protiv Slavije nastaviti pobjednički niz - rekao je Uščuplić.

Dolaskom Uščuplića na klupu Sarajeva mnogo više prostora za igru dobio je Krste Velkoski. Makedonac se odužio treneru na najbolji način i svojim pogotkom odlučio nedavni derbi protiv Širokog Brijega (1:0).

Jedan minus

- Znači mi mnogo gol protiv Širokog, svakom napadaču je to bitno za povratak samopouzdanja. Što se tiče utakmice sa Slavijom, bit će teško. Sarajevo uvijek ima problema s ekipama koje igraju zatvoreno. Naravno, protiv ekipa koje hoće da igraju, sve je lakše - rekao je Velkoski te se osvrnuo na navijače Sarajeva.

- Sigurno je da je jedan minus za nas što ćemo igrati bez navijača. Mi moramo ući maksimalno angažirani i nadamo se pozitivno rezultatu. Teren je težak i to će nam biti otežavajuća okolnost, ali bez obzira na sve, idemo na pobjedu - zaključio je Velkoski.

Međusobni dueli

Tradicija je na strani bordo kluba. U posljednjih deset susreta ova dva rivala bordo klub je trijumfovao sedam puta, dva susreta završila su se bez pobjednika, dok je Slavija slavila samo jednom. U posljednjih pet susreta klub iz Lukavice nije postigao pogodak protiv Sarajeva.

9. maj 2010. Slavija - Sarajevo 0:4
         
8. avgust 2010. Slavija - Sarajevo 2:1
         
5. mart 2011. Sarajevo - Slavija 4:2
         
24. avgust 2011. Slavija - Sarajevo 0:4
         
1. april 2012. Sarajevo - Slavija 2:1

11. novembar 2012. Slavija - Sarajevo 0.0

11. maj 2013. Sarajevo - Slavija 1:0

4. avgust 2013. Slavija - Sarajevo 0:0

17. novembar 2013. Sarajevo - Slavija 3:0

5. oktobar 2014. Sarajevo - Slavija 3:0

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.