NOGOMET

Hadis Zubanović: Može li se ponoviti 1998. godina?

Omiljeni fudbaler Željezničara

Z. ŠARIĆ

15.5.2015

Za navijače Željezničara nema dilema kada je riječ o jednoj stvari - najveći poslijeratni heroj “Plavih” je Hadis Zubanović, strijelac pogotka u finalu plej-ofa 1998. godine, kada je Željo pobijedio Sarajevo sa 1:0 na Koševo i osvojio prvu titulu šampiona Bosne i Hercegovine.

Čak i među onim starijim generacijama, koji pamte polufinale Kupa BiH i najveći uspjeh bh. fudbala u historiji, Zuban je osigurao mjesto među Željinim legendama. Danas, 17 godina poslije, ništa se nije promijenilo, čak se među navijačima tima s Grbavice 5. juni slavi kao “Zubandan”.

Više čestitki

- Najzanimljivije je što svake godine primam sve više čestitki 5. juna. Ne samo da nije izblijedilo sjećanje na taj dan nego je sve veće i veće. Tog dana dobijem više čestitki nego što sam dobio za sve svoje rođendane zajedno. 

Daleko od toga da sebe smatram nekom legendom, ali moram priznati da mi itekako godi kad god se prisjetim tog pogotka na Koševu - govori Zubanović, čija slika na kojoj trči s loptom prema golu, a iza njega na travi sjedi golman Sarajeva Mirsad Dedić, krasi skoro svaki album “Manijaka”.

Na Grbavici se pred subotnji gradski derbi sve više priča o 1998. godini, jer je dosta stvari slično kao i tada. Sarajevo je te godine bilo ogromni favorit, imalo je desetine puta skuplju ekipu sa zvučnijim imenima, očekivalo se da će lako osvojiti titulu. I prije ove sezone malo je ko davao i promil šansi Željezničaru, jer su komšije s Koševa dovele veliki broj kvalitetnih igrača, dok se Željo odlučio za podmlađivanje ekipe i, kao jedini cilj, istaknuo plasman na evropsku scenu.

- Prije sezone, očekivalo se da će Sarajevo ne samo Želji nego svim protivnicima pobjeći 15-20 bodova. Prema uloženom novcu i pojačanjima, oni su ispred svih, da se tako izrazim, po bogatstvu su “spejs-šatl” za ostale. Ali, opet, samo po tome i jesu favoriti u subotu, po ničemu ostalom nisu. Na terenu je to posve druga priča, tamo ne odlučuje to koliko neko vrijedi nego ono što pokaže i onaj neki moment koji se dogodi ili ne dogodi - govori Zubanović.

Prema riječima nekadašnjeg napadača “Plavih”, moguće je da se ponovi 1998. godina.

Nema favorita

- Nečija inspiracija obično rješava derbi, nije možda čak ni bitno ko će igrati bolje, ko će imati više šansi, više loptu u nogama. Da priča o favoritima na derbijima nema nikakvog smisla, najbolje je pokazao upravo taj meč iz 1998. godine, a i mnogo njih prije i poslije. Znači, potpuno su nevažni i poredak na tabeli i trenutna forma.

Kao uspješan menadžer, zadužen za karijeru Edina Višće, Zubanović je sretan što sve više igrača iz mladog pogona dobiva šansu da igra u seniorskom timu. Amir Hadžiahmetović, 18-godišnji dragulj “Plavih”, igrač je kojeg Zubanović zastupa i uvjeren je kako ga očekuje blistava karijera.

- Izuzetno mi je drago što Željo ima toliko igrača iz svog pogona, jer su naša djeca talentirana, njima samo treba dati šansu. Dobro je to i za ove derbi utakmice, mi smo one 1998. godine imali skoro čitavu ekipu iz našeg pogona. Svaka čast i Sarajevu, oni prave omladinsku akademiju od koje će sigurno imati velike koristi u budućnosti. Ne treba tu mnogo pameti. Svima je jasno koliko ovdje ima talenata, to stalno pokazujemo u svim sportovima - govori Zubanović.

Samo da bude korektno

Posljednjih godina dešavalo se dosta nemilih situacija na terenu i tribinama, Zubanović poručuje da je fer-plej najbitnije.

- Derbi je simbol ovog grada, svi mi imamo dosta prijatelja i na jednoj i na drugoj strani, ali se opet volimo i poštujemo. Utakmica između Željezničara i Sarajeva neka bude rivalitet koji će se pokazivati samo u tih 90 minuta, sve ostalo mora biti u duhu ljubavi, jer je naš grad uvijek bio pun ljubavi bez obzira na to za koga neko navija ili igra. 

Iskreno, najbitnije je da sve protekne u najboljem redu, bitnije i od toga ko će pobijediti. Ali, eto, ako baš moram reći, onda neka Željo pobijedi - s osmjehom govori jedan od ljubimaca navijača Željezničara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.