NOGOMET

SARAJEVO ŽIVI ZA DERBI Najzanimljiviji duel gradskih rivala posljednjih godina

U 105. ligaškom okršaju najvećih bh. klubova past će odluka o tituli

Redakcija

16.5.2015

Odlučujuća bitka za titulu prvaka Bosne i Hercegovine bit će odigrana danas u 17 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu. Ovaj, do sad najzanimljiviji duel gradskih rivala izazvao je veliku pažnju javnosti. Navijači jedva čekaju početak utakmice, a izvjesno je da će Koševo biti krcato.

Glavni grad je danima pun euforije, a tome svjedoči izjava trenera Željezničara, Milomira Odovića, na jučerašnjoj zajedničkoj pres - konferenciji.

- Šta je ovo, kao da je došao Bill Clinton, nekadašnji predsjednik SAD-a. Ova utakmica vrlo vjerovatno može odlučiti prvaka tako da je, u tom smislu, interesiranje i veće - kazao je Odović.

Sarajevo se uoči utakmice sezone suočava s brojnim povredama i izostancima zbog reprezentativnih obaveza. No, trener bordo kluba Dženan Uščuplić ne želi kukati.

- S obzirom na to da Sarajevo ima 23 igrača, mi nismo mnogo potencirali priču o izostancima naše dvojice juniorskih reprezentativaca Marka Mihojevića i Samira Radovca. Riješili smo sve nedoumice i nadam se da će Mario Barić biti spreman za ovaj susret. Kako god, desnog beka sigurno neće igrati Gojko Cimirot, on nam je potrebniji u sredini - rekao je strateg Sarajeva.

Uščuplić je kazao da u njegovoj ekipi apsolutno nema nikakvog pritiska uoči odlučujućih 90 minuta.

- Drago mi je da ova utakmica vjerovatno odlučuje šampiona. Vjerujem da su igrači oba tima svjesni šta nosi ovaj duel. Ne slažem se da je pritisak veći na nama, ekipa nema apsolutno nikakvog pritiska - rekao je Uščuplić.

I u taboru "Plavih" s Grbavice vlada optimizam, a trener Željezničara Milomir Odović pritisak je prebacio na komšije.

- Utakmicu očekujemo u dobroj atmosferi. Obje ekipe imaju svoje problema, ali mi smo ti koji ih imamo manje. Realno, na Sarajevu je veći pritisak. Imaju bod prednosti, igraju pred svojim navijačima, i mnogo su više uložili od nas. Ovo je, ipak, utakmica u kojoj se ide na pobjedu - rekao je Odović.

Strateg kluba iz Zvorničke 27 kaže da nema potrebe da dodatno motivira igrače pred meč sa Sarajevom. Dovoljna je činjenica da se igra vječiti derbi.

- Ova utakmica sama po sebi dovodi igrače do toga da budu motivirani. Na nama je da ih pokušamo čuvati hladne glave. Ipak, za iskustvo nema zamjene. U ovu utakmicu svi će ući maksimalno motivirani, jer je Sarajevo skup kvalitetnih pojedinaca i bit će izazov neutralizirati neke njihove igrače. Mi nećemo odstupati od našeg načina igre. Sarajevo je takva ekipa da mora igrati ofanzivno. Trebamo ih držati na distanci i u takvim situacijama sigurno je da će prema naprijed ostavljati prostora i za nas - istaknuo je Odović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.