NOGOMET

"AVAZ" U POSJETI PORODICI LEGENDE E, moj Hase, da si ovdje sada...

U susret utakmici između Sarajeva i Željezničara

Autor:A. SOKOLOVIĆ

16.5.2015

Sarajevo će danas biti podijeljeno na bordo i plavu boju. Vječiti derbi, 105. po redu, između fudbalera Sarajeva i Željezničara mogao bi režirati i novog prvaka Bosne i Hercegovine.

Ljuti rivali

Ekipa "Dnevnog avaza" uoči utakmice svih utakmica u glavnom gradu BiH posjetila je porodičnu kuću porodice Ferhatović. Asim, iako je igrao za Fudbalski klub Sarajevo, bio je jednako omiljen i među simpatizerima i igračima Željezničara.

Pomagao je i jednima i drugima. Posebno je takav bio rahmetli Hase, a tako su, inače, tada to radile rođene Sarajlije. Građani ovog grada ljuti rivali bili su samo dva dana u godini, onda kada su igrani mečevi na Koševu i Grbavici.

Kada smo pokucali na vrata porodične kuće Ferhatovića na Vratniku, dočekali su nas Asimova kćerka Melka i zet.

- Imala sam sedam godina kada je otac prestao igrati. Kasnije sam mnogo toga saznala o vječitim derbijima, uglavnom iz priča s rahmetli majkom Vahidom - govori Melka dok nam po kući pokazuje rekvizite koji su ostali iza oca Asima.

Melka, kada se govori o vječitom derbiju, rado se prisjeća anegdote iz sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je jedna utakmica bila veoma važna za Željezničar.

- Majka mi je pričala da su nam na vrata došli navijači Želje, koji su molili moga oca da ne postigne gol. Na njihovu žalost, Hase je bio najbolji na utakmici, a njegov gol odlučio je pobjednika. Odmah nakon susreta došli su ponovo ti isti navijači i s vrata upitali: "Mehagince, gdje ti je Asim?"

Ona im je rekla da je legao da spava, jer je imao tešku utakmicu, a oni su dobacili: "Budi ga, hoćemo da ga prebijemo." No, moja nana uspjela ih je od toga odvratiti i otjerati s kućnog praga - priča Melka dok prelistava uspomene na oca.

posjeta-ferhatovic-05-ss

Melka prelistava uspomene na oca (Foto: S. Saletović)

Važna utakmica

Ona nam je otkrila da je malo nedostajalo da se zove Zrenjaninka umjesto Melka.

- Sarajevo je 1958. igralo važnu utakmicu u Zrenjaninu. Tada je moj otac postigao veoma važan gol, a moja mama bila trudna. Nakon utakmice saigrači su mu dali prijedlog da se curica, s obzirom na to da sam na svijet trebala doći za koji dan nakon te utakmice, zove Zrenjaninka. Srećom pa nisam - u šali kaže Melka, koja nas je ispratila s riječima da priželjkuje da i danas Sarajevo slavi pobjedu, s riječima "E, moj Hase, da si ovdje sada..."

Nepravda o imenu stadiona

Kada smo razgovarali o tome koliko se Grad Sarajevo i svi oni koji bi trebali danas brinu o imenu Asima Ferhatovića Haseta, Melka nam se, sa suzama u očima, požalila...

- Ima tu dosta nepravde, u prvom redu mislim na to kako se održava stadion koji nosi ime mog oca, ali i kako se odgovorni ophodne prema njegovoj bisti ispred stadiona. Mislim da nije red da za vrijeme mnogih koncerata na plakatima piše stadion Koševo, zar je teško dodati stadion "Asim Ferhatović Hase" - priča Melka, dodajući da su joj mnogi zatvorili vrata kada se najavila da s njima samo razgovara o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.