NOGOMET

EUFORIJA PRED VJEČITI DERBI Današnji susret Sarajeva i Željezničara je više od igre!

Građani zaboravili na teške probleme

Autor:E. MASLO

16.5.2015

Sarajevo je posljednjih nekoliko dana u nogometnoj euforiji na trenutak zaboravilo teške probleme koji zaokupljaju pažnju bh. građana i okrenulo se ključnoj utakmici u utrci za prvaka Bosne i Hercegovine. Odavno nije, smatraju hroničari sarajevskih zbivanja, bilo ovakvog interesa za domaći nogomet, te se očekuje pravi praznik u pune tribine najvećeg bh. stadiona.

Patnja i sreća

Na stadionu “Asim Ferhatović-Hase” danas od 17 sati na rasporedu je 105. vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Za mnoge je utakmica više od igre, te prevazilazi značaj samo sportskog natjecanja.   

Za pristalice jednog kluba fudbal će danas postati nešto najbliže patnji, za druge izvor instant sreće i zadovoljstva, a to je razlog zašto sport okuplja mase i kada se nalaze u teškoj situaciji, smatra psiholog Jasminka Dizdarević.

- Bez navijača nema sporta. Vječiti derbi je uvijek bila utakmica gdje su očevi vodili svoju djecu da zavole fudbal, nauče navijati. Današnji derbi koji sa sobom nosi mnogo takmičarskog bremena pokazat će da li postoji zrelost, humanost, motiviranost navijača oba tima - kazala je Dizdarević.

Svako veće okupljanje građana u Bosni i Hercegovini pokazuje se kao skup visokog rizika. Dokaz za to je i derbi koji je odigran u novembru između Željezničara i Sarajeva (1:2), koji je u više navrata prekidan zbog sukoba navijača s policijom i nasilja. Dizdarević smatra da se to ovoga puta neće desiti, jer je mnogo pozitivne energije povezano s ovom utakmicom.

Bez nereda

- Mislim da neće doći do nereda. Osluškujući informacije posljednjih dana shvatila sam da se danas očekuje praznik fudbala u Sarajevu. Rivalitet ovih klubova je specifičan. Uvijek smo znali da se veselimo i da iz najgoreg izvlačimo najpozitivnije. Idealna je prilika da pokažemo da smo jedno, da smo na zajedničkom putu u izgradnji BiH, bez obzira što su u pitanju rivalski klubovi. Pobjedniku treba čestitati i iz toga izvlačiti pozitivne efekte za sve građane. Dosta je čemera i jada, ubistava, samoubistava, vrijeme je da od sitnih stvari stvaramo ljepotu - istaknula je Dizdarević.

17 sati, vrijeme početka utakmice na najvećem bh. stadionu

MUP KS: Apel navijačima za fer i sportsku atmosferu

Iz MUP-a Kantona Sarajevo jučer su uputili apel i pozivaju građane, a posebno navijače Sarajeva i Željezničara, da svojim ponašanjem daju doprinos kako bi derbi protekao u sportskoj i fer atmosferi.

- Uprava policije MUP-a KS poduzima sve mjere s ciljem osiguranja derbi utakmice 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine – saopćili su iz ove institucije.

Bivši igrač FK Sarajeva Miroslav Ćiro Blažević: Ovaj derbi je poseban, tu nema zle krvi

-  Vječiti derbiji su specifični. Bili su takvi još u moje vrijeme. Sedam dana prije počnu zafrkancije po čaršiji, ko će koga razvaliti, ko će biti “donji”. Ko pobjedi u derbiju, taj je glavni u gradu. Ko god nas sretne časti pićem, hranom, čuješ najviše pohvala. Rivalitet Sarajeva i Željezničara je poseban, nema tu mnogo “zle krvi”, jedni druge guraju.

miroslav-blazevic-00

Blažević: Zna se da sam za Sarajevo  FR

Ovo je odlučujući trenutak za prvenstvo i garantira jedan pozitivan takmičarski ambijent i neizvjesnu predstavu, a u derbiju nikada nema favorita. Utakmicu neće prelomiti pojedinac, već zajednički duh ekipe. Na strani sam Sarajeva, to se zna, ali želio bih da sve prođe u jednom lijepom ozračju. U ovom teškom trenutku, samo nas nogomet može izvući iz sivila. Svi smo u toj utakmici, veselimo se, ali, nažalost, to kratko traje - kaže Miroslav Ćiro Blažević, bivši igrač Sarajeva.

Bivši fudbaler FK Željezničar Nikola Nikić: Merak je dobiti kad si slabiji

- Kada je derbi u pitanju, nije bitno da li je Željo u formi, ili je Sarajevo u formi, favorita nema. Što se mene tiče, volio bih da slave “Plavi”. Sjećam se perioda kada smo bili mnogo bolji, pa dođe Sarajevo i "klepi" nas. Isto tako Sarajevo je bilo prejako, a mi ih razvalimo. E, to je merak.

nikic

Nikić: Sjećam se poraza 1982.

U sjećanju će mi zauvijek biti meč iz 1982. godine na Koševu pred 55.000 navijača. Uh, kakav je to samo derbi bio i sad čujem tu graju u ušima. Kada sam pogodio za vodstvo, skoro 10.000 Manijaka upalo je u kanal. Kasnije je Sarajevo preokrenulo i pobijedilo sa 2:1. Igrači ova dva tima su uvijek bili prijatelji, van terena mržnja i netrpeljivost nije postojala, ali kad se igra ne znaš ni za koga. No, za približno 10 godina igranja u Željezničaru nisam upamtio nijedan veći incident na derbiju - kaže Nikola Nikić, bivši igrač Željezničara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.