NOGOMET

SPORAN TRANSPARENT NA GRADSKOM DERBIJU "Horde zla" optužene za homofobiju!

Na 105. utakmici najvećih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara

D. K.

18.5.2015

Izvršni direktor kampanje "Stop rasizmu u fudbalu" Piara Powar osudio je homofobni transparent koji su držali navijači FK Sarajevo za vrijeme utakmice sa Željezničarom.

Podsjećamo, 105. derbi najvećih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara odigran je pred punim tribinama stadiona "Asim Ferhatović Hase". Na žalost svih prisutnih, ali i onih koji su taj duel pratili putem malih ekrana, nije bilo golova.

Kao što se može i vidjeti sa priložene fotografije, na sjevernoj tribini, gdje su se nalazile popularne "Horde zla", bio je postavljen veliki transparent na kojem je pisalo "17.5. je Međunarodni dan borbe protiv homofobije. U čast sutrašnjeg praznika vašeg, napušite se dobro k... našeg".

Iako je na utakmici bio prisutan veliki broj policjaca, zaštitara i drugih organa reda, niko od njih nije reagovao kako bi sporni transparent bio uklonjen.

piara-powar

Powar: Osudio ispad "Hordi zla"

Powar je najavio da će organizacija, na čijem se čelu nalazi, kontaktirati Fudbalski savez BiH, kao i nadležne organe u BiH kako bi se pozabavili ovim ispadom navijača FK Sarajevo.

- Ovaj transparent jedan je od najgorih homofobičnih ispada koje smo vidjeli cijele protekle sezone. Pravila fudbala su jasna, sva djela koja imaju dodira sa nekim oblikom diskriminacije moraju biti sankcionisana - rekao je Powar.

- Na sportskim događajima od važnosti za cijelu zemlju ne smiju se širiti poruke mržnje, a to stanovnici Sarajeva znaju znatno bolje nego mnogi drugi - dodao je Powar.

- U međuvremenu, mi smo uz žrtve ovog akta - LGBT populaciju u BiH - poručio je Powar.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.