NOGOMET

Novi Travnik ostvario plasman u Prvu ligu FBiH

Velika proslava titule na gradskom trgu

S. PINJO

7.6.2015

Nogometni klub Novi Travnik novi je član Prve lige FBiH, jer je večeras u posljednjem kolu gostujućom pobjedom protiv FK Vitez rezultatom 3:1osvojio titulu prvaka Druge lige Zapad. Novotravničani su predvođeni mladim trenerom Borisom Bilješkom prvo osvojili titulu prvaka Prve kantonalne lige SBK, a sada i Druge lige Zapad.

Tako se večeras po dolasku igrača iz Viteza očekuje velika proslava titule na gradskom trgu. Na čelu kluba su Predsjednik Edin Neslanović i podpredsjednik Anto Bilješko, koji će sa ostatkom uprave imati težak zadatak da stvore uslove za nastupe u Prvoj ligi FBiH.

Nogometni klub Novi Travnik osnovan je 1949. godine. Početkom devedesetih godina dolazi do gašenja kluba zbog ratnih dešavanja. Nakon dvadeset godina mirovanja dolazi do reaktiviranja kluba, koji počinje sa radom 27. aprila 2013. godine kao jedinstveni NK Novi Travnik. Klub je službeno osnovan u septembru 1950. godine, ali na klupskom grbu ipak stoji 1949. godina, kada je formirana nogometna sekcija.

Klub se prvo zvao Metalac, potom Bratstvo, a od 27. aprila 2013. godine nosi naziv grada. Po završetku rata u BiH obnovljen je rad FK Bratstvo, a uporedo je formiran i HNK Novi Travnik. FK Bratstvo igrao je svoje utakmice pored fabrike na improviziranom stadionu, a HNK Novi Travnik na gradskom stadionu.

FK Bratstvo se 2002. godine zbog nedostatka finansija gasi, a to se kasnije desilo i sa HNK Novi Travnik.

Ipak prijeratni igrači FK Bratstvo Miroslav Raguž i Luka Ilinković nastavili su okupljati djecu svih  nacionalnosti, što je bila preteča formiranja jedisntvenog kluba. Ipak moralo se čekati „na politički mig“, pa je na inicijativu načelnika Općine Novi Travnik Refika Lende i predsjednika Općinskog vijeća Marina Slavka dana 27.aprila 2013. godine održana je Osnivačka skupština koju je sačinjavalo 20 delegata, po deset Hrvata i Bošnjaka, te je formiran jedinstveni NK Novi Travnik.

Tako je u klub 20. avgusta stigla i koverta zlata vrijedna, u kojoj se nalazio dokument o pravno registriranom jedinstvenom klubu sa novim klupskim Statutom.

To je rezultiralo istorijskim uspjehom i plasmanom NK Novi Travnik u Prvu ligu FBiH, a klub danas u svim selekcijama okuplja oko 250 igrača iz svog pogona. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.