NOGOMET

LOŠE VIJESTI ZA DINAMO Ademi bi mogao biti suspendovan i na nekoliko godina?

U krvi veznjaka zagrebačke ekipe pronađene nedozvoljene supstance

(A.U.)

21.10.2015

Igrač Dinama iz Zagreba Arijan Ademi bio pozitivan na doping, što je pokazao i B uzorak koji je jučer otvoren u Nyonu.

Ademi je bio pozitivan na dopinškoj kontroli nakon utakmice s Arsenalom u 1. kolu Lige prvaka koju je Dinamo dobio sa 2:0.

Veznjak bi sada mogao biti izbačen iz fudbala i na nekoliko godina.

„Mislim da su male šanse da dobije suspenziju manju od dvije godine“, kazao je za gol.hr dr. Božidar Fučkar, bivši koordinator antidoping kontrole u Hrvatskom olimpijskom odboru.

"Disciplinska komisija UEFA-e odlučivat će o slučaju na svom sastanku 27. oktobra nakon čega ćemo znati više detalja. Prema pravilima, Dinamo i Ademi ne smiju ništa komentarisati dok disciplinski postupak ne bude okončan“, rekao je Fučkar.

Još uvijek nema zvaničnih informacija kako su se kod Ademija našle nedozvoljene supstance.

Teško je reći da li je došlo do greške Dinamovih doktora ili je igrač na svoju ruku koristio doping.

„U nekim slučajevima, doktori ili treneri priznali bi grešku pa sportisti ne bi bili kažnjeni“, podsjetio je Fučkar.

U Hrvatskoj se takav slučaj desio kod atletičara Siniše Ergotića i Sandre Perković, koji su bili pozitivni na kontroli, ali se kasnije pokazalo da se radilo o greški njihovih doktora i trenera koji su i snosili posljedice, dok su atletičari bili oslobođeni krivice.

Prije četiri godine bio je aktuelan slučaj sa Kolom Toureom, koji je tada igrao za Manchester City. Kako je sam kazao, Toure je uzimao tablete za spavanje od žene, ne znajući da u njima ima nedozvoljenih supstanci. Ipak, Engleski fudbalski savez ga je suspendovao na šest mjeseci.

U slučaju Ademija, Dinamo ne bi trebao biti kažnjen jer, prema pravilima, klubu se oduzimaju bodovi samo ako se nedozvoljene supstance pronađu kod dvojice igrača, kada se više ne može govoriti o slučajnosti.

Nakon što je otkriveno da je Ademi dopingovan, UEFA je testirala još nekoliko igrača ekipe sa Maksimira, a rezultati se čekaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.