NOGOMET

BAKOVIĆ: Da smo otišli na Euro bio bi to šlag na još jednu uspješnu godinu

Generalni sekretar o godini koja je na izmaku

M. TANOVIĆ

30.12.2015

Da je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembarskom baražu nadjačala Irsku, onda bi 2015. godina baš bila potpuna. Nama bi priuštila novo slavlje i probudila ponos Bosanaca i Hercegovaca zbog učešća na Evropskom prvenstvu 2016. godine, a Nogometnom savezu stavila bi šlag na još jednu u nizu uspješnih godina na putovanju od crne ovce svjetske fudbalske porodice do njenog uglednog i ravnopravnog člana. 

Mada, nekako, svaku analizu kroje rezultati, uspjesi i neuspjesi reprezentacije, oni u ovom slučaju ne bi smjeli biti razlog da se 2015. u našoj kući fudbala proglasi podbačajem. Naime, Nogometni savez BiH je tokom proteklih 12 mjeseci realizirao veliki broj projekata u nastojanju da fudbal u našoj zemlji podigne na viši nivo.

Nema vremena 

No, svjestan činjenice da je reprezentacija uvijek u prvom planu, generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković je osvrt na 2015. počeo upravo tom temom. 

- Godinu koja je na izmaku obilježio je drugi dio kvalifikacija A reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Iako smo povratili gotovo izgubljene šanse i plasirali se u baraž, nismo uspjeli reprizirati brazilsku priču. Irci nisu kvalitetniji tim, ali su bili spremniji i željniji pobjede. Nama ostaje još jedno gorko iskustvo, ali vjerujemo da će nam ono poslužiti u novim izazovima. Nemamo vremena na bacanje, jer kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinju već u septembru. 

Kada je riječ o ostalim selekcijama, one su igrale po principu toplo-hladno, a takvi su bili i njihovi rezultati. Treba izdvojiti evidentan pomak ženske A reprezentacije, kao i plasman kadetske selekcije u elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo - kaže Baković. 

Što se tiče Premijer lige, ova sezona je specifična. Činjenica da se sprema skraćenje lige i ispadanje čak šest klubova povećava značaj svakog boda i pruža temelj za manipulacije, no jesenja polusezona je, zahvaljujući dodatnim naporima i aktivnostima komisija koje vode takmičenje, protekla bez većih problema. 

- Zadovoljni smo odvijanjem takmičenja u Premijer ligi. U prvih 18 kola nije bilo nijedne zvanične žalbe, a pojedine sudijske greške su na vrijeme sankcionirane. Takve greške su sastavni dio fudbala, dešavaju se čak i u Ligi prvaka i u ligama "petice", ali je najvažnije da nije bilo tendencije da se neki klub favorizira ili diskvalificira na bilo koji način - tvrdi prvi operativac NSBiH. 

Poslovni objekt

Govoreći o ostalim značajnijim aktivnostima Saveza u 2015., Baković je izdvojio implementaciju projekata s ciljem pomoći klubovima i poboljšanju infrastrukture. 

- U ovoj godini smo implementirali projekte razvoja infrastrukture na premijerligaškim stadionima. Uložena su posebna finansijska sredstva u stadion Bilino polje za potrebe A reprezentacije, kao i Trening centar NSBiH u Zenici. Također, Savez je uz pomoć UEFA-e kupio novi poslovni objekt, koji će dodatnim investicijama u svrhu renoviranja biti pretvoren u modernu i funkcionalnu kuću fudbala - kaže Baković. 

Stabilna, organizirana i dobro vođena asocijacija

Općenito govoreći, Baković kaže da je Savez u prošloj godini nastavio s razvojem. Nekada je to bila kuća fudbalske sramote, a sada je to organizacija koja uživa ugled u međunarodnim asocijacijama i koja uspješno provodi plan na vlastitom i prosperitetu našeg fudbala.

- Slobodno možemo reći da je Savez izrastao u stabilnu, veoma organiziranu i dobro vođenu asocijaciju koja zna šta hoće i koja nastavlja put afirmacije i prosperiteta fudbala u BiH - kaže Baković. 

Društvena odgovornost

Slijedom definiranog strateškog plana Saveza, u 2015. su nastavljene i brojne aktivnosti na afirmaciji i razvoju fudbala. 

- Radi se o kampovima, projektu "Otvorena vrata" za talente iz dijaspore, dani "Grassroots" i ženskog fudbala itd. Ostvarili smo i funkciju u pogledu društvene odgovornosti. Savez je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama, a realiziran je i projekt pomoći klubovima iz poplavljenih područja - kaže Baković. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.