NOGOMET

LIGA PRVAKA Spektakl na Kamp nouu, Bajern dočekuje Benfiku

Na programu prve utakmice četvrtfinala

H. K.

5.4.2016

Nakon dvosedmične pauze, na programu je ponovo najelitnije fudbalsko takmičenje Starog kontinenta. Liga prvaka nastavlja svoj put utakmicama četvrtfinala u kojima će se večeras sastati Barcelona i Atletiko Madrid, te Bajern Minhen i Benfika. 

Branilac titule "Blaugrana" neporažena je ekipa u Ligi prvaka ove sezone. Katalonci su uspjeli zabilježiti šest pobjeda, te dva remija. U osmini finala uvjerljivo su slavili protiv londonskog Arsenala s ukupnim rezultatom 5:1.

Penal lutrija

S druge strane, Atletiko je mukom nakon penal lutrije prošao holandski PSV, nakon 0:0 u obje utakmice.

Ovo je treća uzastopna sezona da "Jorgandžije" u četvrtfinalu dobiju špansku ekipu. Eliminirali su Barcelonu u sezoni 2013./2014., a prošle sezone ispali su od gradskog rivala Reala. 

Barcelona je za vikend taktički nadigrana u el klasiku od Reala (1:2), te su porazom okončali mnoge rekorde. Bili su neporaženi u 39 uzastopnih mečeva, te su imali 11 domaćih pobjeda, a čak 22 pobjede u posljednja 24 meča na Kamp nouu.

Atletiko je uvjerljivo razbio Betis 5:1 u prošlom kolu. 

- Pokušat ćemo da ih savladamo. Poraz od Reala već je prošlost i sada smo koncentrirani samo na Atletiko Madrid. Svako takmičenje je teško, pogotovo Liga prvaka i moji fudbaleri su svjesni toga - kazao je trener Barcelone Luis Enrike (Enrique).

Optimizam, s druge strane, gaji i trener Atletika Dijego Simeone (Diego). 

- Svako takmičenje je bitno. Kup kralja, Primera i Liga prvaka. Svako igramo maksimalno ozbiljno i želimo pobjedu kada igramo protiv bilo koga. Utakmice protiv Barcelone su uvijek različite, ali i ovaj put smo se spremili da dobro odigramo na Kamp nouu - kazao je Simeone.

Lagan zalogaj 

U drugom paru večeri Bajern mora biti oprezan kada je u pitanju utakmica protiv Benfike, smatra bivši golman oba kluba Hans-Jorg But (Butt).
 
- Ako Bajern želi peto uzastopno polufinale, ne smiju potcijeniti Benfiku. Lisabonski klub ima odlične igrače iz Južne Amerike i neće biti lagan zalogaj za Bavarce - mišljenja je But.

Tim Pepa Gvardiole (Guardiole) herojskom igrom prošao je Juventus u osmini finala i doživjeli su samo poraz u 14 utakmica u 2016. godini. I Benfika ima sličan rekord jer su poraženi samo jednom u posljednja 22 meča u svim takmičenjima.

Odbrambena kriza

U velikim je problemima tim Dijega Simeonea pred večerašnje gostovanje na Kamp nouu protiv Barcelone. 

Gotovo cijela odbrana neće nastupiti u prvoj utakmici četvrtfinala. Stub odbrane Dijego Godin (Diego), Stefan Savić i Hose Himenez (Jose Gimenez) van su stroja zbog povreda. 

Da je gore po Atletiko govori i činjenica da mladi francuski defanzivac Lukas Hernandez (Lucas) također vuče povredu leđa pa je upitno hoće li nastupiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.