NOGOMET

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE EURA: Koliko može Gordi Albion protiv evropskih velesila

Nikad nisu igrali u finalu

Al. Ti.

21.5.2016

Šta reći o reprezentaciji Engleske, a da već nije poznato. Svjetska velesila, liga koja je među najjačim na svijetu. Ipak i pored jakog klupskog nogometa, reprezentativni je na neuobičajenim niskim granama na posljednjih nekoliko velikih takmičenja.

Historija

Krajnji domet Gordi Albiona je četvrtfinale, a i pored fenomenalnih igrača ipak im fali ono nešto. Englezi svoj najveći uspjeh su doživjeli još davne 1966. godine kada su postali prvaci svijeta.

Od tada važila je ona narodna koliko para, toliko muzike, odnosno uvijek velika očekivanja, ali nimalo realnosti kada su u pitanju žestoki engleski novinari, ali i pomalo razmaženi navijači.

Engleski nogometni savez je najstariji nogometni savez na svijetu. Osnovan je 1863. godine, a u FIFA-u je primljen 1905. godine. Svoju prvu utakmicu Engleska je odigrala još u 19. stoljeću. Najveći uspjeh Gordi Albiona ostvaren je 1966. godine kada su na domaćem terenu osvojili Svjetsko prvenstvo pobijedivši "vječnog" neprijatelja Njemačku.

Kada su u pitanju nastupi na Evropskim prvenstvima nisu dalje stizali od polufinala (EP 1968. i EP 1996.) Najbliži plasmanu u finale Evropskog prvenstva bili su 1996. godine kada su na svom Wembleyu ponovo poraženo od Njemačke, koja je kasnije i osvojila šamiponat. Svi se sjećamo Garetha Southgatea koji je promašio penal i slavlja Andresa Mollera koji odveo Elf u finale.

moller

Legendarno slavlje Andreasa Moollera nakon izbacivanja Engleske sa EURA-a 1996. godine

Trenutno se nalaze na 10. mjestu FIFA rang liste, a najbolji ranking im je bio u avugustu 2012. godine kada su treći na svijetu. Najlošije plasirani su bili u junu 2014. godine kada su bili 16.

Iskusni stručnjak

Engleze će na EURO-u voditi iskusni stručnjak Roy Hodgson. Bivši trener Intera, Liverpoola, WBA, Fulhama i mnogih drugih timova će probati na prvenstvu nastaviti sjajan niz iz kvalifikacija kada su u grupi E sa bili sjajni i zabilježili svih 10 pobjeda. Treba naglasiti i nevjerovatnu efikasnost napdača Engleske koji su zabili čak 31 gol. Najbolji strijelac u kvalifikacijama je bio Wayne Rooney koji je zabio 7 golova, a pomogao je i Danny Welbeck, koji će zbog povrede koljena propustiti prvenstvo. Ipak kada se uzme u obzir i fenomenalna forma napadača Leicestera Jamiea Vardya i prvog topnika Premiershipa u nedavno završenoj sezoni Harryja Kanea ne treba strahovati za navalni red.

hodgson-1

Hodgson: Iskusni stručnjak

Hodgson je objavio spisak od 26 igrača koji će se naći u Francuskoj. Tako se na spisku nalaze:

Golmani: Fraser Forster (Southampton), Joe Hart (Manchester City), Tom Heaton (Burnley)

Odbrana: Ryan Bertrand (Southampton), Gary Cahill (Chelsea), Nathaniel Clyne (Liverpool), Danny Rose (Tottenham Hotspur), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker (Tottenham Hotspur)

Vezni red: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Ross Barkley (Everton), Fabian Delph (Manchester City), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Danny Drinkwater (Leicester City), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Andros Townsend (Newcastle United), Jack Wilshere (Arsenal)

Napad: Harry Kane (Tottenham Hotspur), Marcus Rashford (Manchester United), Wayne Rooney (Manchester United, cap), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester City)

Kada se sve oduzme i sabere uzimajući u obzir i prethodna takmičenja Englezi nisu u krugu favorita, ali su svakako jedan od timova koji uvijek mogu iznenaditi. Sjetimo se samo Italije prije četiri godine ili možda Grčke prije 12 godina. Igrači tipa Rooneya, Vardyja, Kanea, Milnera su svjetska klasa, ali i engleski mediji nisu previše optimisti kada je u pitanju ova generacija.

Na posljednjem Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj Engleska je ispala u četvrtfinalu od kasnijeg finaliste Italije.

Raspored utakmica:

Engleska - Rusija 11.06

Engleska - Vels 16.6.

Slovačka - Engleska 20.6.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.