NOGOMET

Safet Sušić: Džeko će biti golgeter Italije, a Pjanić nema pravo ni na jedan kiks

Legenda bh. fudbala iz Pariza za "Dnevni avaz"

A. Dr.

3.12.2016

Nakon dva poziva u kojima smo imali kratki kurs francuskog jezika robotiziranog glasa telefonske sekretarice, Safet Sušić se javio, i to baš raspoložen za razgovor. 

Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine svih vremena i nekadašnji selektor našeg državnog tima, koji je odveo na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, gazi sedmu deceniju, i to kao mladić. 

Samo ševa

- Sređivao sam neke poslove u Parizu pa se nisam mogao odmah javiti. Sve sam stigao, još sam u kondiciji – još zadihan rekao je Pape.

No, to ne znači da neki francuski sretnik može uživati u majstorijama nenadmašnog fudbalskog maestra.

- Ma, ništa od lopte. Prije pola godine operisao sam kuk i tada je bio definitivan oproštaj od rekreativnog fudbala. I prije toga sam rijetko igrao, više sam volio ševu, nekako mi je zabavnija – istaknuo je Sušić.

Pape je od januara ove godine i razlaza s francuskim drugoligašem bez posla, a ovih dana spominjao se kao jedan od kandidata za selektora Omana. Odlazak u ovu azijsku, naftom bogatu državu ne bi bio neki poseban sportski izazov, ali se pretpostavlja da će Arapi za novog selektora ponuditi bogatstvo. Hajde pa odbij.

- Imao sam prije nekoliko dana razgovore sa jednim predstavnikom Omana. Pored mene, ima još nekoliko kandidata, pa vidjet ćemo. Sve bi se trebalo znati najkasnije do ponedjeljka – kazao je Pape.

Prije nego što je 2009. godine preuzeo “Zmajeve”, Sušić je godinama radio u Turskoj, gdje je prilično uspješno vodio Konjaspor, Rizespor, Ankaraspor... Čak je bio veoma blizu preuzimanja istanbulskog velikana Galatasaraja.

- Da, bilo je to u ljeto 2005. Angažman je bio skoro gotov, a onda su se u Galatasaraju, ne znam zbog kojih razloga, odlučili za Belgijanca Erika Geretsa (Eric). Dobro, to je život fudbalskog trenera. Nikad ne možeš biti siguran u posao. Ne bih imao ništa protiv da razmislim o ponovnom odlasku u Tursku, naravno ako bude adekvatne ponude – riječi su Sušića.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nezaobilazna je tema kad razgovarate s nekadašnjim selektorom.

- Sve ide prema planu, sedam bodova je dobar učinak. Mislim da je to planirao i selektor Mehmed Baždarević, s kojim sam u kontaktu.  Šteta je što nismo pobijedli Grčku u gostima, a bili smo tako blizu. Mislim da imamo realne šanse za drugo mjesto, pogotovo ako u junu naredne godine dobijemo Grke u Zenici. Belgijanci su nedodirljivi – analizirao je naš sagovornik.

Glavni adut

Glavni adut u kvalifikacijama za odlazak na SP 2018. godine u Rusiji je Edin Džeko, koji u Romi igra možda i najbolji fudbal u karijeri.

- Džeko je veliki napadač i vjerujem da će, ako ovako nastavi, biti najbolji strijelac italijanskog prvenstva. Bio je golgeter njemačke Bundeslige igrajući za Volfsburg, nastupajući za Mančester siti bio je među najboljim napadačima engleske Premijer lige... 

Za ofanzivnog igrača najvažnije je da mu trener vjeruje i onda kada ne ide. Mislim da Lučano Spaleti (Luciano Spaletti) ima veliko povjerenje u Džeku i on mu to na najbolji način vraća – istaknuo je Pape.

Kada je u pitanju naš drugi as na Apeninima Miralem Pjanić, Sušić nas je malo zatekao svojim razmišljanjem.

- Iskreno, malo me je iznenadilo što je ljetos napustio Romu. Bio je jedan od lidera Rimljana, poštovan kod navijača i trenera, i “Vučica” je veliki klb... S druge strane, izazov je biti član velikana kakav je Juventus. Samo što u “Staroj dami”, za razliku od Rome, nemaš pravo na kiks, jer te italijanski novinari, u slučaju slabije partije, uzmu na zub. No, Pjanić ima kvalitet da bude sjajan i u Torinu – kazao je Sušić. 

Čali Janjošu želim mnogo sreće

Pape je zaštitni znak FK Sarajevo, kojeg u posljednjih nekoliko mjeseci vodi njegov nekdašnji saigrač s Koševa Mehmed Čala Janjoš. 

- Čali želim mnogo sreće. Bio je dobar i temperamentan igrač, takav je i sada kao trener. Drago mi je da je bordo tim smanjio prednost Zrinjskog, sada se može razmišljati i o naslovu prvaka – izjavio je Pape.

Uh, Španija ili Italija

Drugo mjesto u našoj kvalifikacionoj grupi značilo bi četvrti nastup u prokletom baražu. Nijednom nismo prošli dalje, a Pape još pamti duele sa Portugalom za odlazak na Euro 2012.

- Portugal je bio bolji i to je to. Problem baraža je što te mogu zapasti selekcije koje ni uz dosta sreće ne možeš eliminirati. Tako je bilo i nama sa Portugalcima. Evo, u baražu će biti Španija ili Italija. Kako izbaciti svjetske sile – upitao se Sušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.