NOGOMET

Kineski klubovi potrošili rekordnih 388 miliona eura

Dovedeni igrači iz najjačih svjetskih liga

Fena

28.2.2017

Kineski klubovi su tokom zimskog prelaznog roka potrošili rekordnih 388 miliona eura na transfere igrača.

Prelazni rok u Kini je završen danas, a klubovi su potrošili 43 miliona više nego prošle godine. Ovo je druga godina uzastopno kako su klubovi iz kineske Super lige u zimskom prelaznom roku potrošili više od engleskog Premiershipa u kojem su klubovi ove zime potrošili 259 miliona eura.

Rekordni transfer ove zime u Kini bio je dolazak Brazilca Oscara iz Chelsea u Shanghai SIPG za 60 miliona eura što je azijski rekord. Nagađa se kako Oscar u Kini zarađuje čak 24 miliona eura po sezoni.

Koncem prošle godine Carlos Tevez je preselio u Kinu za godišnju plaću od čak 38 miliona eura. Argentinski napadač je potpisao ugovor za Shanghai Shenhua stigavši iz Boca Juniorsa kao slobodan igrač.

Drugu najveću odštetu u Kini ove zime je platio Changchun Yatai koji je za nigerijskog napadača Odiona Ighala platio Watfordu 23 miliona eura.

Koliko Kinezi ulažu u nogomet pokazuje i podatak kako je Hebei China Fortune doveo Chengdonga Zhanga iz Beijing Guoana za nevjerovatnih 20 miliona eura.

Axel Witsel je napustio Zenit i karijeru nastavio u Tianjin Quanjianu. Kinezi su mu ponudili četverogodišnji ugovor vrijedan čak 18 miliona eura po sezoni, dok će Zenit dobiti 20 miliona eura odštete. U istom klubu je završio i Brazilac Alexandre Pato uz odštetu od 18 miliona eura.

U Kini su završili i Nigerijac John Obi Mikel, Portugalac Ricardo Carvalho...

Ogromni troškovi transfera izazvali su oštru polemiku u Kini, zbog čega su kineske vlasti najavile kako će ograničiti novčane iznose koje nogometni klubovi troše na strane igrače. Glavna administracija za sport je najavila da će utvrditi maksimalan iznos za odštete i plaće nogometaša i tako kontrolirati neracionalno trošenje, a klubovi koji prekorače dozvoljeni limit bit će novčano kažnjeni.

"Uprkos ograničenjima, kineski klubovi će i dalje trošiti ogromne novce," kazao je Tom Elsden iz sportske marketinške agencije Mailman Group.

"Kineski klubovi i dalje će igračima nuditi ogromne plaće," dodao je Elsden poručivši kako su na meti kineskih klubova bili i Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Diego Costa, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Raul Jimenez...

NAJVEĆI TRANSFERI U KINI OVE ZIME

Oscar - 60 miliona eura (iz Chelsea u  Shanghai SIPG)

Odion Ighalo - 23 miliona eura (Iz Watforda u Changchun Yatai)

Chengdong Zhang - 20 miliona eura  (iz Beijing Guoana u Hebei China Fortune)

Axel Witsel - 20 miliona eura (iz Zenita u Tianjin Quanjian)

Alexandre Pato - 18 miliona eura (iz Villarreala u Tianjin Quanjian)

Yuhao Zhao - 17 miliona eura (Hangzhou Greentowna u Hebei China Fortunea)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.