NOGOMET

Miralem Pjanić za Avaz: Juventus se nema razloga plašiti nikoga

Piše: M. Tanović

21.4.2017

Bila je to prava fudbalska poezija, no ovaj put nije pisana čarolijama Barceloninih superzvijezda Lionela Mesija (Messi) ili Nejmara (Neymar), već briljantnim rukopisom jednog od najomiljenijih potomaka Bosne i Hercegovine, Miralema Pjanića.

Našem reprezentativnom veznjaku mnogo se puta do sada spočitavalo da nije igrač koji rješava i prelama velike utakmice, te da ih provodi krijući se u sjeni drugih, no preksinoćnjih 90 minuta protiv Barcelone najbolji je dokaz da je Pjanić izrastao u silu od igrača sposobnog da dirigira orkestrom giganta kakav je Juventus, vodeći ga preko Barcelone u polufinale Lige prvaka.

Nije ni čudo što su Pjanića mnogi proglasili igračem utakmice. Vodio je tim, dijelio lopte, ispunio sve što je trebao i u fazi napada i odbrane, izvrtao iz kopački Mesija i njegove drugove... Kompletan dojam je bez ikakvog pretjerivanja bio za duboki naklon, poštovanje i ponos cijele države. 

- Juventus se nema razloga plašiti nikoga. Mada je još mnogo do kraja sezone, svakako da svi u podsvijesti razmišljamo o onom najslađem raspletu. Svakako da se nadamo najboljem. Bio bi neobjašnjiv osjećaj podići pehar Lige prvaka i bio bih veoma ponosan da ga mogu osvojiti za svoju BiH, ali do njega možemo doći samo ako budemo nastavili ovim ritmom, utakmicu po utakmicu i bez nepotrebnog opterećenja – istakao je Pjanić.

Ništa unaprijed

Osim Lige prvaka, Juventus je u borbi na još dva fronta. Nova titula prvaka Italije je vrlo blizu, dok ni trofej nacionalnog kupa nije daleko. Ne treba ni pitati koliko bi fudbaleru koji do sada nije imao priliku podići nijedan trofej značila trostruka kruna.

- U igri smo za sve, no, opet kažem, trofeji se ne osvajaju unaprijed, već napornim radom. Svako od nas želi sva tri, ali put do njih nije lagan – nastavio je Pjanić.

Neka Edin sam bira hoće li igrati fudbal

Idiličan period karijere Pjaniću upotpunjuje sinčić Edin. Kada nije na terenu, Miralem svaki trenutak provodi s njim.

- Edin mi je dodatna snaga i energija. Koliko za sada mogu vidjeti, voli fudbal i često igramo. No, nemam ga namjeru tjerati da ide mojim stopama. Neka to bude njegov izbor. Hoće li igrati fudbal ili se odlučiti baviti nečim potpuno drugačijim, neka odluči on sam. Ono što će njega usrećiti, usrećit će i mene - kaže Pjanić.

Šta ako me sad Barcelona pozove?

Pjanić se već dugi niz godina spominje u kontekstu Barcelone, a preksinoć je cijeli svijet vidio i zašto. Na pitanje šta bi sada odgovorio Kataloncima da ga pozovu da im se pridruži, nije želio direktno odgovoriti, no istakao je da mu prija interes najvećih klubova svijeta, ali i da je ponosan što nosi dres giganta kakav je Juventus.

- Svakako da godi to što me mnogi klubovi hoće, no sada sam u velikom klubu. Svi znamo šta znači biti dio Juventusa, kluba koji ima armiju navijača. Želja mi je s ovim timom osvajati trofeje, a o ostalim klubovima sada uopće ne razmišljam. Neka me posluži zdravlje i preda mnom je lijepa budućnost - kaže Pjanić.

Za BiH ću uvijek dati sve

Zamislimo scenario - tri trofeja s Juventusom, a potom i plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo. Može li bolje?

- Plasman na Mundijal u Brazilu vječno će mi ostati urezan u sjećanje i najiskrenije se nadam da ćemo to ponoviti. Bosna i Hercegovina to zaslužuje. Lično, dres reprezentacije mi je nešto posebno i velika mi je čast što ga nosim. Za nju ću uvijek dati sve što mogu i dok god traju kvalifikacije, vjerovat ću u plasman na SP - kaže Pjanić.

Alegri: Jedan je od najboljih u Evropi

Trener Juventusa Masimilijano Alegri (Massimiliano Allegri) rijetko kada pojedinačno hvali igrače, ali nakon predstave na Kamp Nouu, progovorio je o Pjaniću.

- On postaje izvanredan igrač. Siguran sam da je jedan od najjačih veznjaka u Evropi - rekao je Alegri.

Šta poslije?: Možda menadžer

Ako bude sve po planu, Pjanić pred sobom ima još mnogo utakmica, no, nije da ne razmišlja o trenutku kada će napustiti teren.

- Nadam se da je preda mnom još mnogo lijepih stvari. Ali, prema onome što sada razmišljam, mogao bih se vidjeti u ulozi menadžera, o čemu često pričam s prijateljem Adisom. Imamo neke planove i bilo bi lijepo kada bih mogao pomoći talentovanim dječacima iz BiH da pronađu dobre angažmane – kaže Pjanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.