NOGOMET

Miralem Pjanić o porodici, roditeljima, sinu Edinu, karijeri...

Piše:

26.4.2017

Jednog dana kada se bude pravio zbir svega onoga što ovu zemlju čini lijepom, u njemu će se bez sumnje naći i sjajna generacija fudbalera. Sjajna mladost koja bi o svom sportskom putu mogla napisati debelu knjigu, svjedočanstvo o tome da se do zvijezda stiže kad imaš veliku želju da uspiješ i svojim talentom se nametneš i društvu najboljih.

Jedno takvo ime je i Miralem Pjanić, momak koji je svoje fudbalske bravure kalio na travnjacima luksemburškog „Schifflangea 95", „Metza", „Lyona", „Rome" i „Stare dame". U redovima velikog „Juventusa", najtrofejnijeg italijanskog kluba, koji samo u Italiji ima više od deset miliona navijača, Pjanić je nezamjenjiv igrač u svim kombinacijama Maxa Allegrija. A ne tako davno, u svoje redove, šuškalo se, želio ga je dovesti i veliki „Real".

Čiji zrak će mu u godinama koje su ispred njega više prijati, manje je važno od činjenice da BiH u inozemstvu ima igrača svjetske klase, pred kojim su još godine dobre igre.

Miralemova adresa je u Italiji, odakle ekskluzivno i govori za naš magazin. Bez obzira na slavu, i dalje je momak koji nikada nije zaboravio korijene, rodni tuzlanski kraj, i sav trud koji su njegovi roditelji napravili kako bi njemu i njegovom bratu i sestri omogućili život u kojem će ostvariti sve svoje mladalačke snove.

Miralemovi roditelji posljednjih dvadesetak godina žive u Luksemburgu, no, uprskos kilometrima, porodica je često na okupu. Najljepše se, kaže, osjeća kada je okružen svojom familijom. Tada ne pričaju o fudbalu, i za njih je on samo njihov sin i brat.

- Moj otac Fahrudin je veliki borac i naravno da sam zahvalan svojim roditeljima za sve, jer oni su me usmjerili na pravi put. Ponosim se njima i svaku priliku koristim da im se odužim, da se i oni mnome ponose - kaže Miralem.

Na počecima igrač razmišlja o napretku, kako usavršiti svoju igru, kako doći do velikog kluba, a ukoliko mu se želje ostvare, slijedi nova dimenzija pristupa fudbalu. Vi ste jedno od najprepoznatljivijih imena svjetskog fudbala. U kojem segmentu ove igre, danas, kada ste mnoge želje ostvarili, uživate najviše?

- U svakom segmentu ove igre uživam, meni je bitno da cijela ekipa igra dobro, jer fudbal je ekipni sport, i igra ne zavisi samo od jednog igrača na terenu. Sada sam u velikom klubu i mnogo lijepih stvari je još preda mnom. Samo Bože zdravlja i sve drugo će doći. Svi znamo šta znači ime „Juventusa" u svijetu fudbala i naravno da mi prija što sam u njegovoj ekipi. Nadam se da ću s ovim klubom osvajati trofeje.

Više u printanom izdanju magazina "Azra" koji se od danas nalazi na kioscima...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.