NOGOMET

Beskrajna priča o ljubavi i odanosti: Postoje igrači veći od legendi, a mi se uskoro opraštamo od posljednjeg

Piše: M. DAUTBEGOVIĆ

3.5.2017

Fudbaleri se dijele na "obične", dobre, sjajne, svjetske i legende.

Legendi, onih pravih, nema puno: Raul Gonzales (Real Madrid), Paolo Maldini (Milan), Javier Zanetti (Inter), Gianluiggi Buffon (Juventus), Paul Scholes (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), Carles Puyol (Barcelona), John Terry i Frank Lampard (Chelsea), ... Složićete se, svi gore nabrojani igrači pri samom pomenu imena vas tjeraju na strahopoštovanje i svi do jednog su ono što smo i rekli - legende.

Ali, postoji jedna mala, mala grupa igrača koji imaju status veći od legendi. Veći od legendi? Da. Veći od Zanettija u Interu ili Gerrarda u Liverpoolu? Da.

Ti igrači nisu legende, oni su u očima navijača besmrtni. Ovdje ne mislimo samo na fudbalsko umijeće, već i status koji imaju u klubu i među navijačima. Samo su trojica igrača u historiji zaslužila ovakav status.

A, upravo su danas objavili kako će posljednji od aktivnih "besmrtnika" na kraju ove sezone napustiti fudbal.

O, da, Francesco Totti je najavio kraj karijere.


"Mislio sam da sam vidio sve što se fudbala tiče, ali sam se zeznuo. Nisam vidio šta je Francesco Totti u Rimu. To se ne može riječima opisati. On nije igrač, ni legenda, on je tamo "bog". On jednom rukom pokreće i zaustavlja navijanje kompletnog stadiona. Nikad prije ni poslije nisam vidio ništa slično", ovim je riječima reprezentativac BiH Miralem Pjanić prije par godina potpisniku ovog teksta opisao u kratkim crtama šta je zapravo Totti u Rimu. Besmrtnik, rekli smo vam.

Kompletna Tottijeva karijera je bila puna uspona i padova, a sva karijera, sve utakmice, svi golovi, svi promašaji... mogu se opisati samo u jednoj riječi - ROMA.

Bio je i ostao vjeran klubu u kojem je počeo karijeru i za koji navija od malih nogu. Odbio je zbog Rome veliki Real Madrid, dva puta je odbio Sir Alexa Fergusona i Manchester United, nikada, ali nikada nije želio napustiti svoj klub, a navijači su to znali cijeniti.

"Mogao sam zaraditi više novca i osvojiti više trofeja, ali nikada se nisam pokajao. Znate zašto? Zato što nema novčanice ili pehara koji može kupiti ljubav", rekao je prošle godine veliki Il Capitano.

Upravo je ovakav pristup i neskrivena ljubav prema klubu, uz naravno fudbalsko umijeće svjetske klase, donio Tottiju "titulu božanstva" u crvenom dijelu Rima.

U karijeri nikad nije osvojio Ligu prvaka. Nikada nije dobio Zlatnu loptu, niti je igrao igdje osim u dresu Rome. Mislite da ga je briga? Nije, cijelu je svoju karijeru posvetio svojoj životnoj ljubavi i nimalo se zbog toga ne kaje.

Posvetio je karijeru i život svojoj prvoj ljubavi, a krajem ovog mjeseca, 28. maja, biće odigrana jedna od najvažnijih utakmica u historiji Rome.

Biće to zadnja utakmica Francesca Tottija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.