NOGOMET

Pjanić večeras ulazi u historiju | Bosna i Hercegovina je ovo čekala 16 godina

Piše: A. SOKOLOVIĆ

9.5.2017

Miralem Pjanić večeras ima priliku da uđe u bh. historiju. Popularni Mire trebao bi se pridružiti Hasanu Salihamidžiću, koji je 2001. godine igrao finale protiv Valencije, kada su Bavarci nakon penala (Braco realizirao jedan u penal seriji op.a.) došli do naslova.

Pjanić će tako imati i priliku da nakon Hasana Salihamidžića, Elvira Baljića i Refika Šabanadžovića, bude četvrti Bosanac koji je imao tu čast da podigne trofej pobjednika Lige prvaka.

Još 180 minuta


Pjanić je od trofeja daleko još 180 minuta. Prvih 90 minuta ga čeka večeras u Torinu protiv Monaca, gdje “Stara dama” ima dva gola prednosti (2:0) u odnosu na tim iz Kneževine.

Ukoliko Juventus izbori finale, a ogromne su šanse, Pjanić će prvi put zaigrati u finalu Lige prvaka. Naš reprezentativac je do sada nastupao u polufinalu, u sezoni 2009./10., kada je u dresu Lyona ispao od Bayerna.

Pjanić je uoči meča protiv Monaca na svom Instagram profilu postavio fotografiju na kojoj se slikao s loptom Lige prvaka - Final.  

Monaco je večeras pred nemogućom misijom. U historiji Lige prvaka samo su dva tima uspjela nadoknadila domaći poraz i proći dalje - Ajax i Inter.

Ajax je 1996. kod kuće izgubio od Panathinaikosa 0:1, ali je u Atini slavio 3:0 i izborio finale u kojem je izgubio od Juventusa.

Inter je 2011. u prvom susretu osmine finala na San Siru izgubio od Bayerna 0:1, ali je u Munchenu pobijedio 3:2. Međutim, već u idućoj rundi Italijani su ispali od Schalkea.

- Ispred nas je težak zadatak, međutim, moramo ostati pozitivni. Igrat ćemo svoju igru - kazao je trener Monaca Leonardo Jardim.

Portugalski stručnjak smatra kako će ključ uspjeha biti zabiti prvi gol na utakmici.

- Ukoliko postignemo prvi pogodak na utakmici, ko zna... - dodao je Jardim.

Zanimljivo, nogometaši Monaca nikada nisu pobijedili u Italiji. Na sedam gostovanja su doživjeli šest poraza i izvukao remi.

Bilo bi pogubno kada bismo se opustili. Monaco je velika ekipa, prepuna talentiranih igrača. Moramo pobijediti i u revanšu – kazao je strateg torinske 'Stare dame' Massimiliano Allegri.

Juventus je kroz historiju 11 puta igrao protiv francuskih klubova u fazi na ispadanje i svaki put je prošao dalje.

Protiv Monaca je igrao dva puta, u polufinalu 1998. i četvrtfinalu 2015. i oba puta je slavio. U te četiri utakmice nije izgubio nijednu, a primio je samo gol. Zanimljivo, Juventus je u obje sezone kada je izbacio Monaco igrao finale i izgubio ga. Prvo od Real Madrida, a 2015. od Barcelone.

Osim sjajnog Paola Dybale, lucidnog Gonzana Higuaina i našeg Pjanića, ovogodišnju eru Juventusa u Ligi prvaka obilježio je i Gianluigi Buffon, koji u pet susreta faze na ispadanja nije primio nijedan gol.

Buffon bez primljenog gola u 2017.

Još interesantnije je da Gigi nije vadio loptu iz mreže u Ligi prvaka u 2017. godini.

Mrežu Gianluigia Buffona u Ligi prvaka zatresli su samo Corentin Tolisso u susretu protiv Lyona (1:1) i Nicolas Pareja u pobjedi protiv Seville (3:1).

- Oduvijek sam želio osvojiti Ligu prvaka. Bilo bi sjajno kada bi mi to uspjelo na zalasku karijere. Bio bi to najveći trenutak moje karijere uz naslov svjetskog prvaka 2006. u dresu Italije - kazao je 39-godišnji Buffon, koji je u karijeri osvojio 20 trofeja.

Na kraju podvucimo, dvoboj između Juventusa i Monaca sudit će Holanđanin Bjorn Kuiper.

Meč počinje u standardnom terminu Lige prvaka - 20.45 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.