NOGOMET

Arsenal osvojio FA Cup, Chelsea ostao bez duple krune

Avaz.ba

27.5.2017

Arsenal je osvojio FA kup savladavši u finalu Chelsea sa 2:1!

Topnici su s 2:1 na Wembleyu pobijedili Chelsea i tako sezonu ipak završili s osvojenim trofejom. Ako se oprosti od Arsenala, Wenger će ipak otići kao svojevrsni pobjednik.

Arsenalu je ovo treći trofej kupa u posljednje četiri sezone (slavili su 2014. i 2015. godine) i šesto slavlje u posljednjih šest finala koje su igrali u najstarijem nogometnom takmičenju na svijetu. 

 

Arsenal je poveo već u četvrtoj minuti igre, a pogodak Alexisa Sancheza je najprije bio poništen zbog ofsajda. Međutim, Anthony Taylor je odlučio zaustaviti igru i nakon konzultacija sa svojim pomoćnikom je odlučio da je pogodak ispravan. Alexis je nastavio slaviti, a sudija je donio potpuno ispravnu odluku jer loptu Aaron Ramsey, koji je bio u zaleđu, nije dirao. Zabio ga je nakon tačno tri minute i 49 sekundi igre i to je Arsenalov najbrži gol u historiji FA kupa.

Moses je u drugom poluvremenu napravio pravu glupost. Pokušao je simulirati u kaznenom prostoru, tražio je jedanaesterac, ali mu je Anthony Taylor dao žuti karton. Međutim, to mu je bio drugi na utakmici pa je morao u svlačionicu, a Chelsea je ostao s desetoricom igrača u 68. minuti.

Iako s igračem manje, Chelsea je uspio izjednačiti. Strijelac je u 76. minuti bio Diego Costa. Ali nije dugo trajalo slavlje novih engleskih prvaka. Tri minute kasnije Olivier Giroud je odlično dodao Aaronu Ramseyu koji je sa sredine kaznenog prostora poslao loptu u protivničku mrežu. Francuz je asistirao samo 38 sekundi nakon što je ušao u igru umjesto Welbecka i tako donio Arsenalu dugo očekivani trofej.


Arsenal vs Chelsea 2:1 by retista
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.